ZAHTEV AMERICI IZ RUSIJE: Povucite vojsku sa Aljaske, iz Kalifornije, Teksasa …

Američki zahtevi da Rusija povuče svoje snage sa Krima su licemerni i osuđeni na propast, rekao je političar sa Krima, tvrdeći da bi takav potez bio ekvivalentan tome da SAD povuče svoje vojnike sa Aljaske.

Jefim Fiks, član Državnog saveta Krima, rekao je za RIA Novosti u petak da će Vašingtonu biti nemoguće da pregovara ako nastavi da zahteva da Rusija pomeri svoje trupe sa zemlje za koju Moskva insistira da je ključni deo njene teritorije.

Nisam video ciničniju, besramniju i drskiju formulaciju pitanja u svom životu“ , rekao je on. „Pre svega, želim da podsetim Amerikance da je dijalog nemoguć ako ne poštuju tačku gledišta svog protivnika. Drugo, Krim je sastavni deo Rusije. Imali bismo isti odnos kada bismo rekli SAD da povuku snage sa Aljaske, Kalifornije, Teksasa i drugih država.

Fiks je insistirao na tome da Vašington treba da nauči da pregovara sa drugim zemljama sa poštovanjem i pristojnošću, i rekao, „onda bismo mogli da razgovaramo sa njima, ali za sada nema o čemu da se razgovara“.

Krim je uključen u sastav Rusije 2014. godine, nakon što je ukrajinska vlada zbačena nasilnim uličnim protestima. Ukrajina, i većina drugih zemalja, nisu priznale legitimno javno glasanje koje je sprovedeno u korist povratka na upravljanje iz Moskve.

Kijev naziva Krim „privremeno okupiranom teritorijom“ , a SAD su rekle da je povlačenje Rusije sa poluostrva preduslov za razgovore o kontroli naoružanja. Ruski predsednik Vladimir Putin branio je referendum i insistirao da je narod Krima iskoristio svoje pravo na samoopredeljenje.

SAD i druge zapadne zemlje već mesecima upozoravaju da bi Rusija mogla planirati invaziju na Ukrajinu u bliskoj budućnosti. Moskva je više puta negirala optužbe i pozivala na sporazume koji bi ograničili širenje NATO-a, vojnog bloka predvođenog SAD, na Ukrajinu i Gruziju, što je dogovor koji su zapadne diplomate odbacile.

Treba se podsetiti da je Hruščov dodelio Krim Ukrajini 1954. godine iako je Krim bio vekovima u sastavu Rusije. Takođe treba podsetiti da otuđivanje Krima iz sastava Rusije nikada nije zakonski i pravno sprovedeno.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.