Vučić: Sve dogovoreno; jedino smo sa Rusima to mogli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za 24 sata ima susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Veoma važan susret za Srbiju, razgovaraćemo o svim ključnim političkim pitanjima. Rusija je nama 4. trgovinski partner, imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa njima”, kazao je.

Kako je dodao, usaglašen je program ekonomske saradnje od 2021. do 2026. godine.

“To je nešto što samo dugo pripremali. Takođe, dogovorili smo prvu fazu centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo mogli naše stručnjake koje smo imali u ‘Vinči’ zamolimo da podignu znanje mladih. Sve je dogovoreno za ‘Petrohemiju’ i to je dobra vest za radnike, neće zavisiti više od kunjukture, a jedino smo sa Rusima to mogli”, napomenuo je.

Ono što je za nas važno su takozvane “tačke ključanja”, istakao je.

“Razgovaramo i o ‘sputnjik lajtu’, ali i mnogim drugim stvarima o kojima ću razgovarati sa Putinom. Ipak, za nas ključno pitanje je sledeće: mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona kubnih metara gasa zato što ih trošimo svakodnevno, upravo zbog cene električne energije. Postoje ogromni troškovi i gubici za ceo region, pa smo gledali da ih smanjim. Hteli smo da narod ne opterećujemo, da ostavimo istu cenu gasa i električne energije. To nije bilo lako”, naveo je predsednik.

Cena gasa je za nas od presudnog značaja, poručio je.

“Imamo rezerve gasa od 128 miliona kubika, jer ih trošimo svakodnevno, jer je cena električne energije petostruko veća na berzi i ne želimo da je kupujemo. To su milioni evra i zato smo trošili gas da bi svi mogli da se greju, a da narodu ostavimo istu cenu gasa i el energije danas je cena gasa 1.064 dolara na berzi, a mi plaćamo 270″. Imate gas po ceni od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou, a ako cena bude i 600 dolara, troškovi će biti mnogo veći na godišnjem nivou. To će na sve uticati, posebno na dovođenje investitora kojima je bitna cena gasa. Znam koliku odgovornost imam i znam koliko to u novcu znači za naše građane. Moliću Putina da nam izađu u susret”, kazao je Vučić.

Podsetio je na početak gradnje pruge Novi Sad – Subotica.

“Niko nije pitao koliko to košta, to me je dodatno zabrinulo. Želim da obavestim ljude da 108 kilometara pruge vredi milijardu i 160 miliona evra. Za tri godine biće završeno, sve što nije rađeno u prethodnih 75 godina”, naglasio je.

Osvrnuo se i na izgradnju metroa u Beogradu, kazavši da otkad zna za sebe svi pričaju o metrou.

“Vrednost nekretnina će porasti za 20 do 50 odsto zbog toga”, rekao je.

Predsednik je podsetio da je u planu i proširenje auto-puta Beograd-Novi Sad.

“Moraćemo da idemo sa po 4+1 traka u svakom smeru”, naveo je.

Podsetio je i na brojne infrastrukturne projekte, među kojima su izgradnja Fruškogorskog koridora, Dunavski koridor, deonica Preljina-Požega, Pojate-Preljina, izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, izgradnja saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, izgradnja brze saobraćajnice Bački Breg-Kikinda, deonica Niš-Pločnik, projekat mađarsko-srpske železnice…

Leave a Reply

Your email address will not be published.