Vučić: Plašim se, biće još gore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima iz Berlina, gde se sastao sa nemačkom ministarkom odbrane Analenom Berbok.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine nastavlja se već 13. maja. „Naša pozicija je teška, užasno komplikovana, izjavama predsednika Putina još više. Govoriću o tome sutra. Plašim se da će i ekonomski biti sve teže“, rekao je on.

Vučić je rekao i da je sinoćnja neformalna večera sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem bila veoma teška, a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

Na pitanje da li može da otkrije neke detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio „mnogo, mnogo težak“. „Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo“, rekao je Vučić.

Istakao je i da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

„Sada vidite da i ono za šta smo bili kritikovani postaje naša tačka oslonca i da ono za šta su govorili da je loše po nas sada drugi ne žele da primene“, rekao je Vučić. A, kako je rekao, o detaljima mu je besmisleno da govori, jer ne želi da na taj način prikuplja političke poene ili da se junači. „Moj posao je da se borim za Srbiju, i to ću nastaviti da radim“, rekao je Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa šeficom nemačke diplomatije, preneo i da je s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, na čiji poziv je boravio u Berlinu, a i sa ministarkom razgovarao o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva, kriza u Ukrajini, situacija na KiM. „Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest“, objasnio je on.

„Važno je da razgovarate sa nemačkim predstavnicima, jer je to najveća i najvažnija zemlja u Evoropi. Ne možemo mi da menjamo stav Nemačke po pitanju Kosova, nemojte da smo deca, to se neće dogoditi“, rekao je predsednik Srbije.

Komentarišući rat u Ukrajini i poziciju Srbije koja se nalazi „između dve vatre“, rekao je da je situacija za našu zemlju, ne našom krivicom, postala jako teška i pritisci na Srbiju su veliki.

Na pitanje da li će Srbija napraviti zaokret u politici baš zbog tih pritidaka, on kaže da se Srbija nalazi na putu evropskih integracija i s tog puta ne skreće. „Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške statove, i koliko god oni bili teški i komplikovani za braniti pred svima koji vas teraju da budete deo čopora, na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji“, poručio je Vučić. On je kazao da juče u razgovorima u Berlinu nije skrivao našu poziciju i da je govorio otvoreno i fer.

„Nastavićemo da radimo svoj posao, sutra ću govoriti o svim posledicama našeg stava, svim problemima i koji će naš odgovor biti po tom pitanju“, zaključio je on, u obraćanju srpskim medijima, dodajući da će početkom juna da razgovara i sa političkim partijama i da se konsultuje o tome šta ljudi misle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.