Vojni pilot Popov ispričao kako avioni NATO “otvaraju” ruski PVO sistem na Krimu

Izviđački avioni NATO približavaju se granicama Ruske Federacije radi proučavanja rada ruskih sistema PVO. O tome je pričao Vladimir Popov , zaslužni vojni pilot Ruske Federacije.

Tokom proteklih nekoliko meseci, izviđački avioni američkog vazduhoplovstva postali su česti posetioci u blizini ruskih granica.

Po pravilu, to se dešava u Crnom moru nedaleko od obale Krima. A čak i da ovi avioni ne upadnu u vazdušni prostor Ruske Federacije, u svakom slučaju privlače pažnju na sebe i samim izgledom dovode kopnene PVO sisteme koji se nalaze na poluostrvu u stanje pune borbene pripravnosti.

Tako je pre neki dan izviđački avion NATO-a Boing P-8 Posejdon izveo pravu provokaciju, približivši se putničkom avionu ruske kompanije Aeroflot i sakrivši se iza njega od  ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

Ruski vojni eksperti su taj američki trik nazvali teškom provokacijom u cilju zbunjivanja ruske PVO kako bi sami Rusi srušili svoj putnički avion.

A nekoliko nedelja ranije je u blizini Krimskog mosta proleteo američki avion E-8C, a kao odgovor na njegove manevre, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su pokrenule svoje lovce.

Kako je general-major, zaslužni vojni pilot Ruske Federacije, kandidat tehničkih nauka Vladimir Popov primetio, takve akcije NATO avijacije po pravilu postaju pomalo neočekivane za ruske sisteme identifikacije.

Uostalom, piloti američkog vazduhoplovstva namerno isključuju transpondere na svojim avionima ne šaljući nikakve signale ruskoj strani.

„Ja sam svojevremeno mnogo leteo iznad neutralnih voda na pojedinim delovima naše državne granice. A mi, udaljavajući se od obale izvan zone od 12 milja, ponekad smo leteli sa uključenim transponderom. I to smo radili u onim slučajevima kada smo izvodili izviđački let, nekakav specijalni zadatak. Recimo da smo lansirali neku raketu ili uključili opremu za elektronsko ratovanje. U zavisnosti od toga, susedne države su mogle da nas vide ili ne vide“, kaže stručnjak.

Opšte je prihvaćeno da se takvi letovi izvode kako bi se isprovocirala Rusija na napad. Međutim, kako primećuje Vladimir Popov, iako ova opcija nije isključena, u stvarnosti su zadaci ovakvih manevara nešto drugačiji, a to je praćenje rada ruske PVO.

U ovom trenutku, NATO avioni rade na potpuno isti način. Deluju po svom planu. A to što ih ponekad ne primećujemo je samo naš problem. A, ako želimo da ih pratimo, moramo uključiti određene snage i sredstva PVO, radarske stanice i pravce.

Ili sprovesti određeno operativno-taktičko izviđanje. NJihov zadatak je da identifikuju gde se nalazimo i na kojim frekvencijama radi ova ili ona radio stanica, raketni ili radarski kompleks.

I u zavisnosti od toga, oni proučavaju stvarnu situaciju u našim kompleksima, otvaraju našu protivvazdušnu odbranu.

Zato se oni zapravo stalno približavaju našim granicama i redovno lete oko rusih PVO sistema. Cilj im je da dešifruju ruske odbrambene sisteme, kaže Vladimir Popov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.