Vojni ekspert Sivkov: Ukrajinske rakete Neptun mogu da unište samo sopstvenu flotu – Ne i rusku

Ukrajinski protivbrodski kompleks „Neptun“ neće izaći na kraj sa Crnomorskom flotom, čak i ako deluje u sprezi sa turskim dronovima Bairaktar.

Ovo mišljenje su izneli penzionisani kapetan prvog ranga Vasilij Dandikin i vojni ekspert Konstantin Sivkov.

Vojni kolumnista Dejvid Eks u svom članku za američki magazin Forbs opisao je kako bi Ukrajina uz pomoć novog protivbrodskog sistema Neptun mogla da uništi rusku Crnomorsku flotu.

Prema mišljenju analitičara, ukrajinske rakete se mogu smatrati „oružjem nove generacije“. Pored toga, ranije je Kijev već prorekao glasne pobede Neptuna, nazivajući ga „ razaračem Krimskog mosta“.

Dakle, prema scenariju Dejvida Eksa, za poraz Crnomorske flote, Ukrajina bi mogla da koristi svoje sisteme u sprezi sa turskim bespilotnim letelicama Bairaktar ​​i radarom Mineral-U.

Prema rečima analitičara, dronovi bi mogli da prate ruske brodove i da prenose informacije o njihovoj lokaciji mobilnom radaru, koji bi zauzvrat koordinirao paljbu protivbrodskog kompleksa.

Kako je primetio prvi potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme, vojni ekspert Konstantin Sivkov, takav plan zaista može da funkcioniše samo ako Ukrajina pokuša da pošalje na dno ne Crnomorsku flotu, već svoju.

„Takva taktika bi mogla da funkcioniše ako bi se kompleksi Neptuna borili protiv ukrajinske flote. Što se ruske flote tiče, ovaj Bajraktar ​​će biti uništen pre nego što stigne do područja gde može da otkrije naše brodove. Štaviše, uništiće ga jedna raketa“, rekao je vojni ekspert.

Prema njegovim rečima, čak i ako Neptun lansira raketu ka ruskim brodovima, ona će odmah biti presretnuta i uništena. Protivbrodski sistemi će moći da nanesu bar malo štete samo ako se istovremeno lansira nekoliko desetina projektila.

Međutim, Kijev danas nije sposoban za to, pošto nema toliku količinu municije. Raketa je testirana tek 2018. godine i još nije ušla u trupe.

Penzionisani kapetan prvog ranga Vasilij Dandikin je takođe primetio da Rusija odavno ima širok spektar sredstava za borbu protiv raketa Neptun. Prema njegovim rečima, ukrajinska municija nije nešto novo, već je, naprotiv, samo modifikovana verzija sovjetske rakete.

A čak i ako se Ukrajina odluči na trik u kome će protivbrodski kompleks raditi zajedno sa dronom, neće biti moguće postići planirani rezultat.

„Mogućnosti raketa Neptun su preuveličane – ovo je poboljšana verzija bivše sovjetske rakete X-35. Raketa je dozvučna, teško će preživeti sa slojevitom odbranom Ruske Federacije koja je na Krimu: ovo je S-400, i sistemi Tor, brodski PVO sistemi, to su sistemi Pancir koji pokrivaju iz blizine.

Ne govorim o sredstvima elektronskog suzbijanja, koja mogu da dezorijentišu i dronove i same rakete – objasnio je sagovornik izdanja.

Vasilij Dandikin je dodao: ako kompleksi Neptuna otvore vatru, Crnomorska flota je neće tek tako napustiti i daće razorni odgovor ukrajinskim trupama.

„Projektil Neptun ne nosi takvu bojevu glavu da uništi Crnomosku flotu. Mora se imati na umu da će za svaki odgovor doći pozdrav. Shodno tome, mnogo više kalibara će pohrliti na mesta lansiranja. Ove rakete će biti mnogo efikasnije, a Crnomorska flota ih ima dovoljno“, rekao je Dandikin. –

Ne govorim o obalskom raketnom sistemu Bastion, čije su rakete mnogo brže od Neptuna. Ukrajinski kompleksi jednostavno neće imati vremena da stignu tamo gde su pošli“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.