Vojni analitičar: Putin ima u rukama moćan adut kojim može momentalno da zaustavi ukrajinsku vojsku ispred Donbasa

Rusija je u stanju da primora Kijev da povuče svoje oružane snage sa linije razgraničenja u Donbasu bez upotrebe vojske, rekao je vojni analitičar KP Viktor Baranec.

Ukrajinske vlasti nastavljaju da zaoštravaju situaciju na jugoistoku zemlje.

Proteklih dana značajno je povećan broj granatiranja teritorije LDNR i sabotaža od strane vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Zvaničnici narodnih republika Donbasa otvoreno izjavljuju nameru Kijeva da u bliskoj budućnosti pokrene trupe u napad.

Mnogo toga ukazuje na to da rukovodstvo Ukrajine, koje se zbog neuspele „ruske invazije našlo u krajnje nepovoljnom položaju”, ozbiljno namerava da sprovede vojni scenario u Donbasu.

Uzimajući u obzir činjenicu da je broj ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine nekoliko puta veći od snaga LDNR, uspeh Kijeva je vrlo verovatan u odsustvu spoljnog mešanja.

A to može da sledi iz Ruske Federacije, siguran je vojni posmatrač Komsomolske Pravde Viktor Baranec. Istovremeno, reakcija Moskve može biti i vojno-tehnička i politička.

„Što se tiče političke sfere, imamo veoma ozbiljan adut u rukavu, koji će momentalno zaustaviti svaku agresiju Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Mislim da sada na stolu Vladimira Putina, sa desne strane, stoji crvena fascikla sa predlogom Državne dume da se priznaju DNR i LNR“, objasnio je ekspert.

Prema Baranjecu, ruski adut je u stanju da radikalno promeni situaciju u Donbasu. I pre svega, može da natera ukrajinsko rukovodstvo da naredi povlačenje Oružanih snaga Ukrajine sa linije dodira.

Posledica tog poteza neće biti samo ulazak ruske vojne sile u Ukrajinu već i činjenica koja je svima poznata a to je da će ta država početi da se cepa po svim šavovima.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.