VIŠE NEMA POVRATKA: Rusija potvrđuje svoju nameru da stavi nuklearno oružje u Belorusiju

Rusija je potvrdila spremnost da postavi nuklearno oružje na teritoriju Belorusije.

Kremlj je najavio spremnost da razmesti nuklearno oružje na teritoriji susedne Belorusije.

Informaciju o ovom pitanju saopštio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, ističući da će se to dogoditi ako SAD i NATO odbiju da Rusiji daju bilo kakve bezbednosne garancije.

„Ni za koga nije tajna da će, naravno, razmeštanje raznih vrsta NATO naoružanja u blizini naših granica, koje može predstavljati pretnju po nas, zahtevati preduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se situacija izbalansirala. Ovde su moguće razne opcije “, rekao je Dmitrij Peskov.

Eksperti primećuju da raspoređivanje nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije može da skrati vreme za nuklearni udar na NATO na nekoliko minuta.

Međutim, po svemu sudeći, reč je o raketama srednjeg i kraćeg dometa, koje imaju visoku efikasnost gađanja ciljeva, pogotovo što je nešto ranije najavljeno da će Rusija, ukoliko ne budu obezbeđene garancije, početi da razmešta ove rakete u Evropi.

Treba napomenuti da je ranije beloruski lider Aleksandar Lukašenko najavio da je spreman da Rusiji da pravo na raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, iako se u isto vreme ispostavilo da su svi prethodno postojeći nuklearni objekti koje je koristio SSSR neupotrebljivi, a izgradnja nove i pripadajuće infrastrukture može koštati nekoliko stotina milijardi rubalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.