Vašington post: Narednih godinu i po dana biće teško za Evropu

Narednih godinu i po u skoro svakom scenariju biće teško vreme za Evropu, koja nema dovoljno alternativa u slučaju da Rusija prekine isporuke prirodnog gasa, navodi Vašington post.

U skoro svakom scenariju, narednih 18 meseci biće mučno vreme za Evropu, navodi se u članku, uz napomenu da se efekti visokih cena šire svetom, dok vlade pokušavaju da napajaju fabrike, greju domove i održavaju poslove.

Napominje se da u bliskoj budućnosti nema dovoljno alternativa da se izbegnu ozbiljni ekonomski problemi naredne zime ako Rusija prekine isporuke prirodnog gasa.

Edvard Čou, stručnjak za energetsku bezbednost u Vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije , rekao je da se igra veoma opasna igra.

„Ne znam kako bi ovo trebalo da se završi. Oseća se da će se završiti veoma loše i za Zapadnu Evropu i za Rusiju“, rekao je Čou.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta prebacivanje plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere prema Rusiji u rublje kako bi prestale da koriste dolare i evre u obračunima.

Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za nabavku „plavog goriva“, banka će ga prodati na Moskovskoj berzi , nakon čega će kreditirati rublje na račun kupca, a sa ovog računa će se vršiti obračuni sa dobavljačem gasa – Gaspromom “.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.