UTVRĐENJA PADAJU: Italija popušta i otvara račun u rubljama kod Gasprombanke

Italijanska naftna i gasna grupa Eni sprema se da otvori račune u rubljama kod Gasprombanke za plaćanje ruskog gasa, prenosi Blumberg pozivajući se na izvore.

Italijanski energetski gigant Eni sprema se da otvori račune u rubljama kod Gasprombanke , omogućavajući joj da potencijalno ispuni ruske zahteve da se gas plaća u lokalnoj valuti.

Napominje se da Eni još čeka uputstva italijanske vlade i vlasti EU u vezi sa uslovima i mogućnošću korišćenja takvih naloga.

Ranije je Gasprom obustavio isporuke goriva bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiG zbog odbijanja da plate gorivo u rubljama.

Istovremeno, u korporaciji su podsetili da su obe zemlje uključene i u tranzit gasa, a ako počnu neovlašćeno vađenje sirovina iz količina namenjenih trećim zemljama, snabdevanje preko njih će biti smanjeno za ovaj iznos.

Od 1. aprila Rusija je počela da prihvata plaćanje gasa od neprijateljskih zemalja na nov način kako bi se u ovim obračunima udaljila od dolara i evra.

Prema predsedničkom ukazu, Gasprombank mora da otvori posebne račune u valuti i rubljama.

Kupac prenosi potreban iznos na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru, banka ga prodaje na Moskovskoj berzi i dobija rublje na drugi račun. Od njega se plaća Gaspromu za isporučene sirovine.

Prema rečima Vladimira Putina , Moskva će odbijanje plaćanja u rubljama shvatiti kao neispunjavanje ugovornih obaveza.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine .

Dakle, ruske rezerve su zamrznute u iznosu od oko 300 milijardi dolara. Pozivi na napuštanje ruskih energenata postali su sve glasniji.

Međutim, prekid lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Evropi i Sjedinjenim Državama , pre svega do viših cena hrane i goriva.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.