Upozorenje da dolaze velike nevolje: Spremite se da uđete u zimu bez ruskog gasa

Direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je Evropu da bude spremna na mogućnost potpunog zaustavljanja izvoza ruskog gasa ove zime, pozivajući vlade EU da prošire raspon mera koje imaju za cilj da se pripreme za ovaj scenario, preneo je „Fajnenšel tajms“.

„Evropa treba da bude spremna u slučaju da ruski gas bude potpuno obustavqen. Što se više približavamo zimi, to više razumemo namere Rusije“, rekao je on.

Komentarišući „Gasprom“ koji je prošle nedelje smanjio za 60 odsto isporuke gasa gasovodom „Severni tok“, za šta ruska kompanija ističe da je čisto tehnički problem, Birol je rekao da su „rezovi usmereni ka izbegavanju da Evropa napuni skladišta i povećanju ruskog uticaja u zimskim mesecima“.

Međutim, IEA otvoreno optužuje Rusiju da manipuliše cenama gasa još od prošle godine, kada je cena gasa u Evropi skočila na najviši nivo u istoriji.

„Hidne mere koje su evropske zemlje preduzele ove nedelje za smanjenje potražnje za gasom, kao što je ponovno palenje starih termoelektrana na ugalj, opravdane su razmerama krize uprkos zabrinutosti oko povećanja emisije ugljenika“, naveo je on i dodao da će, po njegovom mišljenju, povratak na proizvodnju energije na ugalj biti „privremen“ i da će pomoći da se zadrže dovoljne zalihe gasa za predstojeću grejnu sezonu.

Nemačka, Austrija, Italija i Holandija najavile su svoje planove za povećanje upotrebe uglja za proizvodnju električne energije, dok su Švedska i Danska saopštile da će takođe pokrenuti hitne mere za smanjenje upotrebe prirodnog gasa.

Birol je, međutim, upozorio da sadašnje mere ne idu dovoljno daleko ako se izvoz ruskog gasa u potpunosti zaustavi i predložio je da evropske vlade, između ostalih opcija, pojačaju napore da popune skladišta.

„Verujem da će biti sve dubljih mera potražnje [koje su preduzele vlade u Evropi] kako se zima bude približavala“, rekao je Birol. On je napomenuo da je racionalizacija gasa moguća, koja bi mogla da pomogne u otklanjanju posledica gubitka ruskog gasa i ponudio bloku da „razmotri odlaganje zatvaranja nuklearnih elektrana sve dok postoje bezbednosni uslovi“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.