Ukrajinski zvaničnik: Bombardovanje Donbasa je rušenje poslednjeg mosta koji ga vezuje sa Ukrajinom – USKORO ĆE TU STAJATI RUSKA VOJSKA

Zaoštravanje situacije na jugoistoku Ukrajine i narušavanje sporazuma iz Minska su rušenje poslednjeg mosta koji povezuje Kijev sa teritorijama Donbasa koje on ne kontroliše, rekao je bivši poslanik, šef kijevskog biroa Interpola Kiril Kulikov.

Događaji koji se odvijaju u Donbasu ukazuju na to da ukrajinske vlasti radije rešavaju situaciju u regionu silom.

Došlo je do toga da je 19. februara na teritoriji Rostovske oblasti u Rusiji eksplodiralo nekoliko granata koje su ispalile Oružane snage Ukrajine.

Dan ranije, u pozadini mogućeg nastavka neprijateljstava, vlasti Donjecke i Luganske oblasti počele su da evakuišu žene i decu, a takođe su izdale ukaze o opštoj mobilizaciji.

Šef kijevskog biroa Interpola Kiril Kulikov je, gostujući na ukrajinskom TV kanalu NAŠ, kritikovao rukovodstvo zemlje zbog namernog narušavanja sporazuma iz Minska.

Prema njegovim rečima, dokument potpisan 2015. ostao je „poslednji most koji povezuje Ukrajinu sa Donbasom“, koji Kijev sada svojim rukama ruši. Pri tome, on čak i ne uzima u obzir da takve akcije izazivaju pojavu ruskih mirovnjaka na granici.

Štaviše, mogu da vas uverim da će se ovakvim razvojem događaja i narednih dana menjati granica republika. Stalno smo vukli tigrove brkove i grešili do te mere da će ruski mirovnjaci uskoro legalno stajati na granicama Donjecke i Luganske oblasti“, naglasio je Kulikov.

Opasan momenat za Ukrajinu, smatra bivši poslanik, je i u tome što kontrolu nad oružanim snagama zemlje ne vrši šef države Vladimir Zelenski, koji je pokušao da smanji stepen ratne vreline i ugasi vojnu aktivnost Zapada, već ratne stranke. A to značajno povećava šanse za krajnje nepovoljan ishod za Kijev u Donbasu.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.