UDARNO – Zapad pozvao svoje građane da hitno napuste Pridnjestrovlje – OČEKUJU JOŠ JEDAN RAT

Nekoliko zapadnih zemalja pozvalo je svoje građane da napuste teritoriju Pridnjestrovske Republike. Izlazak iz Pridnjestrovlja nude ministarstva spoljnih poslova SAD, Kanade, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Izraela i Bugarske.

Sudeći po brzini kojom deluju zapadne diplomate, može se pretpostaviti da će Pridnjestrovlje biti zahvaćeno vojnim operacijama.

Prema rečima stručnjaka i novinara Jurija Podoljake, Kijev nije u stanju sam da izvrši punu invaziju na Pridnjestrovsku Republiku, jer će to otkriti pozadinu Oružanih snaga Ukrajine, koju ruske trupe mogu da koriste. Ukrajinska vojska se na takvu avanturu može odlučiti samo uz podršku moldavskih i rumunskih jedinica.

Kijev gomila vojne rezerve u Odeskoj oblasti. Sada se na ukrajinsko-pridnjestrovskoj granici nalazi više od 2.000 ukrajinskih vojnika, a njihov broj se stalno povećava.

Nastavlja se gomilanje snaga i sredstava, kao i opremanje položaja Oružanih snaga Ukrajine, tu i tamo se pojavljuju grupe vojnika i razne tehnike.

Kijev je nastojao da ovaj proces učini što nevidljivijim, ali se pripreme nisu mogle sakriti. Primećen je čak i jedan taktički raketni sistem „Točka-U“ Oružanih snaga Ukrajine.

Generalno, sada postoji nekoliko desetina hiljada ukrajinskih vojnika u Odeskoj oblasti i isto toliko u Viničkoj oblasti, tj. Kijev ima šta da baci na Pridnjestrovlje. Verovatno će Ukrajina želeti da skrene pažnju Rusije sa Donbasa. Stoga je zanimljivo saznati koje snage i sredstva Pridnjestrovlje (PMR) može da se suprotstavi agresoru.

Glavni problem Pridnjestrovlja je njegova geografska lokacija. Samoproglašena republika nema izlaz na more, i nalazi se između Moldavije i Ukrajine.

Istovremeno, u odnosu na Ukrajinu, Pridnjestrovlje ima najnepovoljniji položaj.

Pridnjestrovlje je veoma usko, na svom najširem mestu svega 40 km, pritisnut je uz reku Dnjestar i proteže se 202 km od severozapada ka jugoistoku.

Odbraniti takvu teritoriju od Moldavije, koja praktično nema vojsku i nalazi se na drugoj strani, nije teško. Međutim, biće veoma problematično zadržati položaje ukrajinske vojske, jer je cela teritorija Pridnjestrovlja zapravo na meti, i nema dovoljno dubine za normalno pregrupisavanje trupa i mirnu logistiku.

Trenutno se u Pridnjestrovlju nalazi 2,5-3 hiljade vojnika Oružanih snaga RF (82. i 113. odvojeni gardijski motorizovani bataljon i 540. odvojeni kontrolni bataljon).

Ukupna snaga Oružanih snaga PMR dostiže 15.000 vojnika (4 motorizovane brigade u Tiraspolju, Benderima, Dubosarima i Ribnici), kao i četiri bataljona specijalne namene.

U upotrebi je: 100 tenkova, do 200 oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije, 35 hiljada vozila, BRDM, artiljerijski topovi i minobacači, Grad MLRS, borbena vozila sa ATGM, 200 sistema PVO, 500 jedinica vojne inženjerske opreme.

Nepoznata je spremnost celokupne opreme Oružanih snaga PMR-a za borbena dejstva, pa je pridnjestrovska vojna moć uslovna, kao i mobilizaciona rezerva i poziv rezervista.

 

 

U stvarnosti, niko ne zna koliko će od 465.000 preostalih stanovnika PMR-a moći da prikupi za nabavku jedinica. Sva ostala razmatranja su čisto teorijska.

Međutim, treba uzeti u obzir da polovina stanovništva PMR-a ima ruske pasoše, i da su državljani Ruske Federacije.

Stoga, šta god da se tamo desi, Rusija će svakako priskočiti u pomoć. Kada se to dese Evropa će biti na ivici velikog rata.

(Srpskidnevnik.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.