UDARNO: Turska odbila da blokira Bosfor za ruske ratne brodove na zahtev SAD

Turska je odbila da blokira Bosfor za ruske ratne brodove.

SAD su pokušale da ostvare blokadu ruskih ratnih brodova u Crnom moru kroz pregovore sa Turskom da blokiraju Bosfor.

Štaviše, SAD su Turskoj ponudile da revidira neke od odredbi Montre konvencije kako bi se povećale mogućnosti prisustva flote NATO-a i SAD u vodama Crnog mora.

Međutim, i pored toga što je Turska zemlja NATO-a, Ankara je odlučno odbila da donese takve odluke, ističući da Konvencija iz Montrea ne podleže reviziji.

„Jasno smo stavili do znanja našim saveznicima da ne treba ni da razmišljaju ni o čemu drugom osim o Konvenciji iz Montrea. Ne odobravamo restriktivne mere protiv Rusije. Međutim, ne želimo da nas SAD i naši saveznici blokiraju mogućim odgovorima koji uključuju restriktivne mere. Crno more nije uključeno u odgovor NATO-a. Ne postoji ništa što bi moglo da bude u suprotnosti sa Konvencijom iz Montrea“, izveštava turski novinar Bedrettin Beliukbashi.

Turska je istakla da bi Ankara zaista mogla da zatvori Bosfor, međutim, samo pod drugim uslovima, na primer, kada je u zemlji proglašeno vanredno stanje, Turska je uključena u neprijateljstva itd.

Nešto ranije se saznalo da Sjedinjene Države nameravaju da revidiraju niz odredbi Montre konvencije kako bi povećale broj ratnih brodova koji bi mogli da se nalaze u vodama Crnog mora za 2-3 puta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.