UDARNO: Rusija oživljava projekat Sovjetskog Saveza koji je u SAD izazivao užas

Ruska Federacija ima sve tehničke i finansijske mogućnosti da nastavi razvoj i izgradnju borbenih ekranoplana, koji su korišćeni u Ratnoj mornarici u sovjetsko vreme.

Do ovog zaključka je došao poznati ruski vojni stručnjak, kapetan prvog reda rezervnog sastava Vasilij Dandikin, analizirajući mogućnosti takvih sistema naoružanja.

Dandikin je otkrio detalje upotrebe ekranoplana u SSSR-u, a takođe je ocenio šanse Rusije da oživi ovaj vojni projekat koji užasava SAD.

Vasilij Dandikin je pre svega skrenuo pažnju na činjenicu da je reč o jedinstvenim borbenim sistemima koji vam omogućavaju da brzo i efikasno odbijete ofanzivu neprijateljskih brodova na otvorenom moru.

Dakle, ekranoplan, koji je višenamjenski brod sposoban da velikom brzinom leti iznad površine vode, spreman je za brze vojne operacije, uništavajući neprijateljske morske ciljeve raketnim sistemima.

Vojni ekspert je podsetio da su sovjetski udarni ekranoplani bili opremljeni protivbrodskim raketama Moskito, zbog kojih su mogli da neutrališu čak i neprijateljski nosač aviona primenom strategije iznenadnog napada.

„U početku se ekranoplan smatrao brodom. Čak su iznad njega podigli i pomorsku zastavu, ali su onda mornari rekli da to nije brod, već više avion, pa je postao podređen pomorskoj avijaciji“, objasnio je stručnjak.

Dandikin je skrenuo pažnju na činjenicu da su sovjetski ekranoplani prestrašili Sjedinjene Države, njihov izgled je ulio strah u američke mornare.

Nosači raketa ovog tipa imali su veliku brzinu, zbog čega su bili praktično neranjivi na raketne sisteme i sisteme protivvazdušne odbrane.

Takve mogućnosti su omogućile ekranoplanima bukvalno za nekoliko minuta da potope ogromne ratne brodove, kao i da brzo izbegnu poteru.

Sada Rusija ima jedinstveno iskustvo u ovoj oblasti i ima dobre šanse da oživi sovjetski vojni projekat, koji užasava SAD.

Ruski vojni stručnjaci su u mogućnosti da nastave sa radom na ekranoplanima, kao i da puste u upotrebu ruskoj mornarici nekoliko sličnih mašina opremljenih savremenim raketnim oružjem.

„Ekranoplani su oružje čijem uklanjanju iz upotrebe su se nesumnjivo radovali i SAD i NATO. Upravo ovaj sovjetski projekat će pomoći Rusiji da se nosi sa brodovima američke mornarice. Dan kada Moskva odluči da je oživi pretvoriće se u noćnu moru za njih“, rezimirao je Dandikin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.