UDARNO: Putinov velemajstorski potez zaustavio antikinesku alijansu

Sjedinjene Države su sve svoje adute stavile na formiranje vojnog bloka nazvanog AUKUS. Čak su radi njega rizikovale potpuni prekid odnosa sa jednim od lidera Evropske unije, Francuskom.

Međutim, taj blok (usmeren protiv Kine) imao bi realnu snagu i perspektivu samo da je Vašington uspeo da u njega uvuče Indiju. A upravo to se nije dogodilo zahvaljujući pravovremenim protivmerama Rusije.

U stvari, sve nade SAD u novi vojni blok kao efektivnu polugu protiv Kine pokopane su jednim dobro smišljenim moskovskim manevrom koji je još jedna pobeda Ruske Federacije u velikoj geopolitičkoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama.

U ovo je, u svakom slučaju, uveren vojni ekspert, bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ Jakov Kedmi:

„Bez Indije novi projekat SAD se može smatrati nevažećim. Amerikanci su se ozbiljno bili ponadali da će sa AUKUS-om sačuvati svoju hegemoniju, čak i pokoriti Kinu svojoj volji, barem povodom nekih važnih pitanja.

Najteže je bilo uvući NJu Delhi u ovaj blok, a Moskva je postavljanje te velike figure na pacifičku šahovsku tablu na strani SAD presrela bukvalno u poslednjem trenutku“.

„Posle razgovora Bajdena i Modija, usledila je možda dosad najuspešnija poseta ruskog predsednika Indiji. U Putinovoj pratnji bili su ministri odbrane i energetike. Potpisani su saveznički sporazumi.

Ovaj manevar Rusije sahranio je nade SAD da će Indiju uvući u savez anglosaksonskih zemalja bez Francuske protiv Kine. Odnosno, naglašava Kedmi, Rusija je pokopala nade Vašingtona jer njegov novi vojni blok ne može ništa bez bliskih veza sa Indijom.

AUKUS je trebalo da bude blizanac NATO, ali je već potonuo u zaborav. Kao da se nije ni rodio“.

Izraelski ekspert naglašava da SAD trpe poraz za porazom, gubeći uticaj na međunarodnoj areni. U međuvremenu, Rusija samo jača svoju poziciju, neminovno stežući glavnog protivnika sa svih strana.

Poznati moskovski istoričar i ekspert za međunarodne odnose Andrej Fursov smatra da se ostvaruje proročanstvo Henrija Kisindžera da će Sjedinjene Države – zbog pokušaja da sebi i Zapadu potčine Rusiju – izgubiti sve što su stekle u godinama nakon raspada SSSR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.