UDARNO – Nakon pregovora sa Šojguom u Moskvi, Britanija objavila početak povlačenja vojske iz Ukrajine – ŠTA SE TU DOGODILO

Britanski vojni instruktori poslati u Ukrajinu da obučavaju Oružane snage Ukrajine u rukovanju NLAW ATGM-ima koje je isporučila Velika Britanija trebalo bi da počnu da napuštaju ukrajinsko tlo 12. i 13. februara.

O tome je u intervjuu za Bi-Bi-Si govorio Džejms Hipi, zamenik ministra odbrane Velike Britanije.

Funkcioner je u razgovoru napomenuo da Ujedinjeno Kraljevstvo neće moći da evakuiše svoje podanike iz Ukrajine kada počne „ruska invazija“. On je naglasio da će “tokom ovog vikenda” sve britanske trupe biti uklonjene sa ukrajinske teritorije.

U Ukrajini u slučaju vojnog sukoba neće biti britanskih vojnika, on je obećao.

Hipi je dodao da je odbio da ispoštuje zahtev ukrajinskog ambasadora u Londonu Vadima Pristajka, koji je želeo da britanske vlasti pošalju dodatne trupe u Ukrajinu.

On je objasnio da bi povećanje broja trupa NATO-a u zemlji van Alijanse moglo da pruži Moskvi izgovor za ofanzivu odmazde.

Zato je važno za nas i, istina, za sve one koji su uključeni, da jasno stavimo do znanja da nećemo igrati aktivnu ulogu u Ukrajini, istakao je.

Tada je, u intervjuu za Skaj njuz, visoki zvaničnik izrazio nadu u najbolje, ali je upozorio da se London sprema za najgori scenario.

On je pozvao sve britanske civile da odmah napuste Ukrajinu. Hipi ih je upozorio da se ne nadaju vazdušnom prevozu za evakuaciju u Kijevu ili nekom drugom ukrajinskom gradu, kao što je to bio slučaj u Kabulu u Avganistanu.

Podsećamo da su navedene izjave date nakon razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovog kolege iz Ujedinjenog Kraljevstva Bena Volasa dan ranije u Moskvi.

Šta je dogovoreno na sastanku verovatno će ostati zauvek nepoznato, jer je u toku prekrajanje svetskog poretka.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.