UDARNO IZ RUSIJE: Moskva će to pamtiti – Beograd spreman da se suprotstavi politici EU

Evropska unija želi da odbije pomoć Beogradu, koju Evropljani pružaju zemljama kandidatima za članstvo u EU, zbog podrške Srbije Ruskoj Federaciji.

Da li su Srbi spremni da revidiraju svoju politiku zarad članstva u udruženju – u materijalu FBA „Ekonomija danas“.

Evropska komisija primila je zahtev evropskog poslanika Johana Van Overtveldta, koji je doveo u pitanje umesnost podrške Srbiji kao zemlji kandidata za članstvo u Uniji.

Sumnju u „lojalnost“ Beograda izazvalo je to što Srbi odbijaju da uvedu antiruske sankcije, čime „ne podržavaju politiku EU“.

„Recimo samo da je Srbija uvek bila saveznik i dobar prijatelj Rusije, čini mi se da srpske vlasti dobro znaju šta se sada zaista dešava.

Da, zemlja nije bogata, oni su hteli da budu pod okriljem EU da bi dobili neke bonuse i pomoć, ali iznutra je i dalje naša prijateljska zemlja, koja ne naseda antiruskoj propagandi“, smatra politikolog Natalija Gromova.

EU je izračunala da je Srbija od 2014. do 2020. godine dobila finansijsku podršku od evropskih vlasti u iznosu od 1,539 milijardi evra, a 15. decembra 2021. godine joj je kao kandidatu za članstvo u EU obezbeđeno više od 122 miliona evra.

Ogorčenje Zapada izaziva i to što Beograd ne planira da odbije saradnju sa Gaspromom i trenutno pregovara sa Moskvom o sklapanju novog dugoročnog ugovora.

„Srbija razume da je zemlja 100 odsto zavisna od ruskog gasa, ko će im pomoći ako podrže razne embarge? EU? Ne, Evropska unija neće pomoći nikome pa ni Srbiji, oni sami nemaju goriva, mogu samo da kažu da su spremni da odbiju gas iz Rusije, a niko ne zna gde da traži alternativu“, napominje Gromova.

Politikolog je podsetio da Beograd sada dobija ruski gas pod dugoročnim ugovorom po najpovoljnijim uslovima – 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

Niko neće moći da ponudi Srbiji takvu cenu, a Srbi neće moći da plaćaju gas po 1.000 dolara za hiljadu kubika, kao što to čini EU.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.