UDARNO – Britanski Forin ofis: Rusija razmatra opciju da na vlast u Ukrajini dovede vladu lojalnu Moskvi – ILI OVO SLEDI

Britanski Forin ofis tvrdi da rusko rukovodstvo razmatra opciju da na vlast u Ukrajini dovede vladu lojalnu Moskvi.

Ovo se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Forin ofisa Ujedinjenog Kraljevstva.

Imamo informacije koje ukazuju na to da ruska vlada namerava da postavi proruskog lidera u Kijevu, dok u isto vreme razmatra da li da izvrši invaziju i okupira Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Britanski Forin ofis tvrdi da Moskva razmatra bivšeg poslanika Vrhovne rade Jevgenija Murajeva kao mogućeg kandidata.

Osim toga, rekli su da ruske specijalne službe navodno održavaju veze sa mnogim bivšim ukrajinskim političarima. Konkretno, sa prvim potpredsednikom ukrajinske vlade 2012-2014, Sergejem Arbuzovim i šefom administracije bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, Andrijem Kljujevim.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus, čije se reči citiraju u saopštenju, pozvala je Moskvu da ublaži tenzije. Ona smatra da objavljene informacije ukazuju na to da su aktivnosti Rusije navodno usmerene na podrivanje situacije u Ukrajini.

Rusija mora da deeskalira, da prekine svoje kampanje agresije i dezinformacija i da sledi put diplomatije“, rekla je ona.

Prethodno je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila da su zapadne izjave da Rusija navodno sprema invaziju paravan za pripremu sopstvenih provokacija, uključujući i one vojne prirode.

Prema njenim rečima, Ukrajina već nekoliko dana dobija oružje od Britanije. Naoružanje se šalje vojno-transportnim avionima Britanskog ratnog vazduhoplovstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.