U slučaju da dođe taj tužan dan, biće ozbiljnih posledica za Rusiju

SAD su spremne da razgovaraju sa Rusijom o svim pitanjima u okviru NATO-a ili u OEBS-u.

Međutim, ako Moskva nastavi agresiju, biće ozbiljnih posledica, izjavila je zamenica državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland.

„Otvoreni smo za konsultacije u NATO-u, u OEBS-u ili strateški dijalog između SAD i Rusije o kontroli naoružanja. Međutim, mora biti jasno da u slučaju da Moskva ne bude izabrala smanjenje napetosti i nastavi dalju agresiju, onda će biti i ozbiljnih posledica. Radimo na garancijama da ćemo biti ujedinjeni i spremni u slučaju da dođe taj tužan dan“, rekla je Nuland.

Prema njenim rečima, „ulozi su veliki“ i pod znakom pitanja se može naći „suverenitet i teritorijalna celovitost zemlje“, pravo NATO-a da sam donosi odluke i opšta bezbednost u Evropi. Ona je optužila Rusiju da blokira napore za rešavanje situacije u Ukrajini u okviru normandijskog formata.

Spomenula je i da, ako bi paralelno sa ovim formatom bili korisni i napori SAD, onda bi Vašington bio srećan da ih podrži.

Nulandova je navela da rusko rukovodstvo još nije donelo odluku o invaziji na Ukrajinu i dodala da je Moskva već pripremila sva sredstva u slučaju realizacije takvog scenarija, uključujući vojsku, sredstva unutrašnje destabilizacije Ukrajine i dezinformacije o situaciji.

Zamenica državnog sekretara SAD je podsetila da je američki predsednik Džozef Bajden u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom saopštio da postoji mogućnost da se protiv Rusije upotrebe ekonomski i politički instrumenti koji nisu ranije korišćeni. Nulandova je naglasila da SAD rade na merama čiji će uticaj biti „brz i dalekosežan“.

„Hajde da damo šansu diplomatiji. Ako postoje razlozi za zabrinutost koje možemo da ispravimo, mi ćemo to i uraditi, ali ne na račun suvereniteta Ukrajine niti bilo koje evropske zemlje“, zaključila je Nuland.

Ranije je „Blumberg“ javio da Vašington planira da sledeće nedelje da odgovor na predlog Rusije o garancijama bezbednosti, deo kojeg smatra korisnim, a drugi deo neprihvatljivim.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom novembra naložio ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da od SAD i NATO-a traži da Rusiji dostave ozbiljne i dugoročne garancije bezbednosti.

On je nekoliko puta govorio o tome da je Moskva dobila usmena uverenja da se NATO neće širiti i da su obećanja prekršena.

Podsetimo, predsednik Rusije je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.