Sud odobrio izručenje Džulijana Asanža SAD

Sud u Londonu odobrio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, a konačnu odluku doneće će vlada Velike Britanije.

Asanž ima mogućnost da uloži žalbu na ovu odluku suda.

Naime, britanski sudija je danas zvanično odobrio izručenje Asanža Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu. Slučaj će sada ići na odluku britanskom ministru unutrašnjih poslova, a osnivač Vikiliksa i dalje ima pravne mogućnosti da uloži žalbu.

Naredba dolazi nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošlog meseca odbio Asanžu dozvolu da se žali na odluku nižeg suda da bi mogao biti izručen.

Sudija Vestminsterskog suda za prekršaje izdao je nalog na kratkom saslušanju. Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odlučiće da li će odobriti izručenje.

Ovaj potez ne iscrpljuje pravne opcije za Asanža, koji je godinama pokušavao da izbegne suđenje u SAD po optužbama u vezi sa objavljivanjem Vikiliksa ogromne količine poverljivih dokumenata pre više od jedne decenije. Njegovi advokati imaju četiri nedelje da podnesu podneske Patelu, a takođe mogu da traže žalbu Višem sudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.