Stoltenber: “RUSIJA NE SME DA POBEDI U UKRAJINI!”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi u ratu protiv Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a govorio je o svetskoj geopolitičkoj situaciji, kao i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Rekao je da se Rusiji ne sme dozvoliti pobeda u ratu u Ukrajini.

U našem je interesu da ova vrsta agresivne politike ne uspe. Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da ruski napad nije usmeren samo na Ukrajinu, već i na zapadne vrednosti. Stoltenberg je ponovio da je NATO odlučan da brani svih svojih 30 zemalja članica.

Ako predsednik Putin uopšte pomisli da uradi nešto slično nekoj zemlji NATO-a kao što je uradio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, onda će se ceo NATO uključiti odmah”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da vojna alijansa “ne može biti ravnodušna prema agresiji koju Rusija vrši u Ukrajini”. “Vidimo napade na civile i razaranja koja nisu viđena od Drugog svetskog rata“, rekao je on danas u Norveškoj.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, ali je i priznao da ta podrška ima cenu, piše Gardijan.

Cena zbog podrške Ukrajini

Plaćamo cenu podrške Ukrajini. Plaćamo vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku, sankcije koje su dovele do inflacije i poskupljenja u našim zemljama“, rekao je šef NATO-a i dodao: “Ali zapamtite, cena koju plaćamo može se meriti novcem. Cena koju plaća Ukrajina meri se ljudskim životima. Svakog dana ima stotine ubijenih ili ranjenih”, dodao je on.

Svet u kome Putin dobija ono što želi vojnom silom je opasniji svet i za nas. Ako Rusija pobedi u ovom ratu, imaće potvrdu da nasilje funkcioniše. Onda bi druge susedne zemlje mogle da budu sledeće“, zaključio je Stoltenberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.