Srbija i Rusija potpisale: Gradi se Centar za nuklearne tehnologije u Srbiji

Vlada Srbije i Državna korporacija „Rosatom“ potpisale su Generalni okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Srbije.

Sporazume su, uoči posete premijerke Srbije Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik „Rosatom Oversiz“ Jevgenij Pakermanov, saopšteno je iz Kabineta srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

“Ovo je istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije. Na osnovu dogovora naših lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija.

Ovo će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra. Potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija”, rekao je ministar Nenad Popović.

Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu građanima Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.

„Veoma nam je drago što smo zajedno sa našim srpskim partnerima odredili konkretne korake, kao i preliminarne rokove realizacije projekta u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije“, dodao je on.

Budući centar daće značajan doprinos razvoju Republike Srbije, u njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka, navodi se u saopštenju.

„U okviru našeg zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biće pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja. To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu. Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini“, izjavio je predsednik “Rosatom Oversiz” Jevgenij Pakermanov.

Projekat uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.