Spreman scenario vojnog obuzdavanja Rusije?

Premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom vikenda će razmotriti “opcije za obuzdavanje” Rusije u Evropi koje je predložio vojni vrh zemlje.

“Vojni vrh (Velike Britanije) razradio je niz opcija za obuzdavanje agresije Rusije u regionu, uključujući prebacivanje tehnike i ljudstva i jačanje odbrambenog sistema NATO-a. Premijer će u toku ove sedmice razmotriti te opcije”, navodi izvor.

Takođe je dodao da Forin ofis namerava da u ponedeljak, 31. januara najavi nove sankcije protiv Rusije u vezi sa situacijom oko Ukrajine.

Kako je saopštila pres-služba britanskog premijera, Boris Džonson će u najskorije vreme stupiti u kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Premijer Boris Džonson namerava da pojača diplomatske napore i poveća politiku obuzdavanja kako bi sprečio krvoproliće u Evropi. Kada bude razgovarao sa predsednikom Putinom ove nedelje on će ponoviti da je neophodno da Rusija odstupi i da se uključi u diplomatski dijalog”, saopštila je pres-služba.

Iz Kremlja je saopšteno da London još nije zvanično inicirao razgovor.

Prema rečima šefa komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta Rusije Andreja Klimova, Velika Britanija je zapravo pomoćnik Sjedinjenih Američkih Država u politici koju vode protiv Rusije.

“Britanija sebe i dalje zamišlja sebe kao globalnu imperiju, ali odavno je glavni pomoćnik Vašingtona u njegovim igrama protiv Moskve i kontinentalne Evrope”, rekao je ruski senator, istakavši da je sve ostalo “samo posledica te politike koja je opasna po svet”.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu i, u tom kontekstu, jačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

U Rusiji odbacuju sve optužbe. Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova su više puta isticali da je cilj dezinformacija o “agresiji” da se pojačaju vojne snage u blizini ruskih granica. Takođe su dodali da su glavni uzrok eskalacije – dejstva SAD i NATO-a, koji Ukrajinu “pumpaju” oružjem, podstičući je na taj način na vojne avanture.

Leave a Reply

Your email address will not be published.