Šok obrt za EU i SAD: Rusija napravila ugovor kojim preuzima potpunu kontrolu nad tržištem gasa u Evropi

Potpisivanjem sporazuma prošle nedelje o razvoju ogromnog gasnog polja Čalus u iranskom sektoru Kaspijskog mora u vrednosti od 5,4 triliona dolara, Rusija je napravila veliki korak ka preuzimanju kontrole nad tržištem gasa u Evropi, piše američka publikacija OilPrice.

Najviše će dobiti Rusi (40%), zatim Iranci (32%) i Kinezi (28%). Očekuje se da će milijarde kapitalnih ulaganja stići od evropskih banaka, jer rezerve sirovina u ovoj oblasti premašuju prvobitne procene.

Po rečima jednog od visokih ruskih zvaničnika koji je učestvovao u pregovorima o dogovoru: „Ovo je poslednji korak u obezbeđivanju kontrole nad evropskim energetskim tržištem.

Ranije su rezerve “plavog goriva” u Čalusu procenjene na 3,5 triliona kubnih metara, odnosno činila je ¼ iranskog supergigantskog gasnog polja „Južni Pars“ sa svojih 14,2 triliona kubnih metara sirovina.

Južni Pars čini oko 40% ukupnih procenjenih rezervi gasa u Iranu, koje iznose 33,8 triliona kubnih metara i oko 80% ukupne proizvodnje gasa u zemlji.

Sada, posle revalorizacije, Čalusove rezerve su udvostručene. Ispitivanje je izvršila ruska strana. Ispostavilo se da je samo polje duplo, podeljeno malom deonicom od 9 kilometara.

Veliki čalus” ima 5,9 triliona kubnih metara. metara gasa, a u “Malom Čalusu” – 1,2 triliona kubnih metara.

Nakon revalorizacije ukupne rezerve prirodnog gasa u Iranu porasle su na 40,9 triliona kubnih metara, što je ovu zemlju učinilo vlasnikom najbogatijih rezervi “plavog goriva” na planeti.

Pored ogromnog geopolitičkog značaja za Moskvu, koja je uz trenutne isporuke gasa koje kontroliše dobila i udeo u Čalusu, očekuje da od učešća u ovom projektu dobije i ogromnu finansijsku korist.

Rusi su izračunali da će za 20 godina moći da izvuku 10% rezervi polja i zarade najmanje 450 milijardi dolara ako prosečna godišnja cena gasa na evropskom tržištu bude 800 dolara za 1 kubni metar, rezimirali su mediji iz Sjedinjenih Država.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.