Sohu: Upotreba „kralja bombi“ u Ukrajini od strane Rusije, iznenadila SAD

Odluka Rusije da, u uslovima specijalne operacije u Ukrajini, vrati u službu eksplozivnu bombu FAB-3000-M46 bila je pravo iznenađenje za SAD i članice Severnoatlantske alijanse.

Takve mere koje sprovodi Moskva pokazale su da je rusko rukovodstvo izuzetno ozbiljno po pitanju situacije u Ukrajini.

Do ovog zaključka su došli novinari kineske novinske kuće Sohu. Autori materijala su detaljno ispričali zašto je Moskva odlučila da oživi „kralja bombi“, a takođe su objasnili kako je upotreba ovog oružja od strane Oružanih snaga Rusije iznenadila Sjedinjene Države.

Analitičari Sohu podsetili su da je ranije vojna komanda ruske vojske dala instrukcije da se avionska bomba FAB-3000-M46 aktivira iz skladišta.

Ovo oružje može da se upotrebi protiv utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine koja se nalaze u odvojenim delovima Ukrajine.

Ovaj kompleks, koji je dugo nosio nadimak „kralj bombi“, korišćen je za uništavanje specijalnih struktura u kojima su se krile ukrajinske nacionalističke grupe.

„FAB nije novo oružje. Moskva je koristila ove bombe u više vojnih sukoba i uspele su da osvoje titulu „kralja bombi“, primetili su kineski novinari.

Autori članka su takođe skrenuli pažnju na činjenicu da je 1989. godine na stotine FAB-3000, koji su bili u službi u vojsci SSSR-a, odneto u skladišta.

Sada je Rusija izvela neobičan trik odlučivši da ovo oružje upotrebi u specijalnoj operaciji denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine.

Takve mere su iznenadile Sjedinjene Države, pošto se Zapad nadao da Moskva neće preduzeti tako oštre mere protiv ukrajinske vojske.

Međutim, rusko rukovodstvo je jasno stavilo do znanja da namerava da zaštiti svoje geopolitičke interese.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.