„SOHU“: Odgovor Rusije na sankcije koje je uveo Tokio bio je težak udarac za Japan

Japan se, pošto je pristao da uvede nove antiruske sankcije na zahtev SAD, našao u teškoj geopolitičkoj situaciji.

Do ovog zaključka došli su novinari kineske novinske publikacije Sohu, nakon analize spoljnopolitičkih odluka Tokija. Autori materijala su detaljno govorili o greškama japanskih vlasti, a takođe su objasnili zašto je odgovor Rusije na sankcije koje je uveo Tokio bio težak udarac za Japan.

Analitičari medija Sohu su primetili da je Japan, zbog ruske specijalne operacije denacifikacije Ukrajine, odlučio da uvede novi paket antiruskih sankcija, podlegavši ubeđivanju Sjedinjenih Država.

Međutim, Tokio je bio selektivan u pristupu ekonomskim ograničenjima prema Moskvi, odbijajući da prekine saradnju u realizaciji naftno-gasnog projekta Sahalin-2, što je izazvalo ogorčenje Vašingtona.

Ruska Federacija je, uprkos tako pažljivom pristupu Japana antiruskim sankcijama, preduzela oštre kontramere. Odgovor Moskve na sankcije koje je uveo Tokio bio je težak udarac za japanske vlasti.

Rusko rukovodstvo je odlučilo da prekine bilo kakve pregovore u vezi sa Kurilskim ostrvima i mogućeg sklapanja mirovnog sporazuma. Pored toga, Japanci će izgubiti sve diplomatske privilegije i mogućnosti da posećuju ruske teritorije.

„Japan je pretrpeo nezamislive gubitke. Rezultat teškog diplomatskog rada urađenog poslednjih godina je uništen“, objašnjavaju stručnjaci medija Sohu.

Kineski novinari su uvereni da su kratkovide političke odluke dovele Japan do razočaravajućeg rezultata. Tokio se ponovo, pokušavajući da se dodvori Sjedinjenim Državama, našao u teškoj geopolitičkoj situaciji, dobivši novog geopolitičkog neprijatelja na svojim granicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.