Sina: Rusija je dobila zastrašujući adut pred pregovore sa SAD

Rusija je oštro odgovorila na vojne manevre NATO-a i dobila adut pred pregovore sa SAD. Ovo piše kineski list Sina.

Autori primećuju da poslednjih godina snage Severnoatlantske alijanse sve češće sprovode provokativne manevre u blizini granica Rusije, što povećava napetost u regionu.

Čak i nakon što je Kremlj pozvao Zapad da ne zaoštrava situaciju i poslao konkretne predloge Vašingtonu za rešavanje problema, zemlje NATO-a su nastavile sa vojnim akcijama.

Time je Alijansa povećala borbenu gotovost snaga za brzo reagovanje koje broje 40 hiljada vojnika. Sada ove jedinice moraju da budu raspoređene u zoni navodnog sukoba u roku od pet dana (ranije je period bio sedam dana).

Osim toga, Pentagon je rasporedio vojni kontingent od oko 8 hiljada ljudi u istočnoj Evropi, kako je saopštio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Sina napominje zanimljivu činjenicu: sve ove radnje Zapad čini pre predstojećih pregovora o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, o kojima će SAD i Rusija razgovarati u Ženevi 10. januara.

Međutim, manevri zemalja NATO-a nisu prošli nezapaženo, a Rusija je oštro odgovorila na agresiju.

Reč je o završenim državnim ispitivanjima najnovijeg protivvazdušnog raketnog sistema S-550, koji je na borbeno dežurstvo stupio na samom kraju decembra.

Prema mišljenju posmatrača, takav neočekivani iskorak u razvoju ovog sistema PVO je zbog povećane učestalosti izviđačkih misija SAD u blizini ruskih granica. Mogućnosti S-550, uvereni su kineski stručnjaci, u stanju su da ozbiljno uplaše američku vojsku.

„Novi ruski protivvazdušni raketni sistem može da obara satelite, što je dovoljno da američka vojska shvati šta se može desiti.

Situacija pokazuje da jedna vojska traži razne rupe za suprotstavljanje drugoj. Rusija je sposobna da obara satelite, što znači da će biti pogođeni borbeni sistemi američkih stelt lovaca, nuklearnih projektila, nosača aviona i tako dalje“, navodi se u članku.

Osim toga, informacije o ulasku kompleksa S-550 u pripravnost daju Moskvi ozbiljnu prednost u pregovorima sa američkom stranom u Ženevi, što će uticati na rezultate sastanka, sigurni su analitičari.

„Pokazivanjem svog novog oružja upravo sada, Rusija nesumnjivo pokazuje da je ozbiljno rešena da se brani. Istovremeno, ovo je i zastrašujući adut u predstojećim pregovorima između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije“, naglašavaju autori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.