Si-En-En: SAD dale informacije o lokaciji krstarice „Moskva“ – Ukrajina je potopila protivbrodskim krstarećim raketama

Kada je Ukrajina prošlog meseca pogodila ruski ratni brod protivbrodskim krstarećim raketama, imala je izvesnu pomoć Sjedinjenih Država, navodi CNN.

Ukrajinske snage, pošto su uočile ruski ratni brod u Crnom moru, pozvale su svoje američke kontakte da potvrde da je to zapravo brod Moskva, rekli su za CNN izvori upoznati sa događajima. SAD su odgovorile da jeste i pružile obaveštajne podatke o njegovoj lokaciji.

Međutim, nije jasno da li su SAD znale da će Ukrajina krenuti u napad na brod, a SAD nisu bile uključene u tu odluku, rekli su izvori.

Brod je potonuo nakon što su ga 14. aprila pogodile dve ukrajinske krstareće rakete, zadavši ogroman udarac ruskoj vojsci.

O pomoći SAD Kijevu prvi je izvestio NBC News, a ona odražava stav Bajdenove administracije koja sve više pomaže u deljenju obaveštajnih podataka sa Ukrajinom sa ciljem da značajno oslabi rusku vojsku.

To, međutim, nameće pitanje šta su crvene linije i SAD i Rusije kada je u pitanju američka vojna podrška Ukrajini.

SAD su mesecima davale ukrajinskim snagama obaveštajne podatke o kretanju ruskih trupa unutar Ukrajine, uključujući presretnutu komunikaciju o ruskim vojnim planovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.