Sektor koji cveta u Srbiji: Prosečna plata 175.000 RSD

Prosečna plata u jednom sektoru danas je tri puta veća od prosečne plate u Srbiji i iznosi 175.000 dinara mesečno.

U pitanju je IT sektor, a ovaj podatak iznela je premijerka Ana Brnabić.

Naglasila je da je to ono što zadržava mlade da ostaju u zemlji, ali i da se oni koji su otišli vraćaju.

To je potencijal za dalji rast i razvoj zemlje, a mi jesmo zemlja naprednih tehnologija, ideja, kreativnosti…”, rekla je Brnabićeva.

Samo u julu ove godine izvoz informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) dostigao je rekordnih 171 milion evra, što je 56 odsto više od jula lane i oko 35 odsto više od jula 2019. godine, a sa ovim trendom očekuje se da će do kraja godine taj sektor dostići izvoz od 1,7 milijardi evra, kazala je ona.

Govoreći na dodeli nagrada u okviru NALED-ovog programa “Startech”, Brnabić je kazala da se Srbija približava brojki od dve milijardi evra od izvoza IKT sektora i navela da će naša zemlja ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti IKT. Istakla je da je to veći suficit od bilo koje druge industrije.

Brnabićeva je kazala da je u poređenju sa julom 2016. godine, kada se Vlada Srbije fokusirala na razvoj digitalizacije i podršku inovacijama, izvoz IKT sektora danas čak tri puta veći.

“To su neverovatne stvari, da to uradite u pet godina, to su dramatične promene u koje niko ne bi mogao da veruje”, rekla je.

Govoreći o broju zaposlenih, navela je da je u odnosu na prvi kvartal 2016. godine u odnosu na poslednji kvartal 2020. godine u sektoru programiranja on dupliran, sa oko 19.000 na oko 39.000 zaposlenih.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.