SAD uznemirene: Kina poseduje novu nadmoćnu raketnu tehnologiju

Amerika će izgubiti novu hladnoratovsku trku u naoružanju sa Kinom u roku od jedne decenije ako ne zauzme oštriji stav prema Pekingu, upozorio je republikanski kongresmen nakon informacije da su Kinezi testirali novu hipersoničnu nuklearnu raketu.

Majk Galager, član odbora za oružane snage, osudio je Bajdenovu administraciju zbog ‘samozadovoljstva’ i rekao da Amerika treba ‘agresivno’ da preispita svoje odnose sa Kinom nakon što su bezbednosni izvori preneli da je Peking u avgustu lansirao raketu koja je nosila nuklearni hipersonični projektil u svemir.

Iako se znalo da Kina radi na razvoju nove tehnologije, test je iznenadio analitičare i pokazao da je raketni program Pekinga napredniji nego što se ranije mislilo. „Nemamo pojma kako su to izveli“, rekao je jedan.

Međutim, Peking je danas umanjio pretnju lansiranja, tvrdeći da je to „rutinski test“ nove tehnologije.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da je lansiranje uključivalo svemirsku letelicu, a ne raketu, i da je „njihovo korišćenje od velike važnosti za smanjenje troškova, kao i da bi mogla da bude pristupačno sredstvo za miroljubivo korišćenje svemira u korist dobrobiti čovečanstva“.

Kineski svemirski program vodi njena vojska i usko je vezan za njen plan izgradnje hipersoničnih projektila i drugih tehnologija koje bi mogle da promene ravnotežu snaga sa Sjedinjenim Državama.

Galager je nakon vesti o testiranju zabrinuto upozorio: „Ako se budemo držali našeg trenutnog samozadovoljnog kursa izgubićemo novi hladni rat sa komunističkom Kinom u roku od deset godina. Narodnooslobodilačka armija sada ima sve veću sposobnost da potkopa našu protivraketnu odbranu i ugrozi američku otadžbinu i konvencionalnim i nuklearnim napadima.“

U međuvremenu je šef NATO -a, Jens Stoltenberg, nakon što je otkriveno lansiranje nove rakete, izjavio da će se alijansa uhvatiti u koštac sa sve većom pretnjom iz Kine:

„NATO je savez Severne Amerike i Evrope, ali ovaj region suočava se sa globalnim izazovima: terorizmom, sajber kriminalom, ali i usponom Kine. Dakle, kada je u pitanju jačanje naše kolektivne odbrane, to se odnosi i na to kako se pozabaviti usponom Kine. Ono što možemo da predvidimo jeste da će uspon Kine uticati na našu bezbednost. Već utiče. Kina nam se približava. Uočavamo to na Arktiku, u našem sajber prostoru. Posmatramo kako ulažu u kritičnu infrastrukturu u našim zemljama. I naravno, imaju sve više i više oružja velikog dometa koje može da stigne do svih zemalja saveznica NATO-a.“

Kina je još u avgustu izvela testiranje novog hipersoničnog oružja, za koje su analitičari za odbranu rekli da je lansirano u svemir raketom Long March.

Peking je redovno najavljivao lansiranje rakete, uključujući 77. lansiranje u julu ove godine i 79. lansiranje krajem avgusta. Ali nikada nije najavio 78. lansiranje. Sada se smatra da je raketa nosila lažnu nuklearnu bojevu glavu.

Analitičari veruju da je raketa nosila hipersonično klizno vozilo – kakvo je Kina ranije pokazivala na vojnim paradama – koje je pušteno u nisku orbitu Zemlje, kruživši oko sveta brzinom do 5 maha, ili pet puta većom od brzine zvuk.

Zatim je izbačeno iz orbite i srušilo se nazad na Zemlju, promašivši cilj za oko 24 milje. Iako ovo pokazuje da oružje nije spremno za raspoređivanje, to je svakako uznemirilo analitičare koji su smatrali da je Kina i dalje daleko od mogućnosti da sprovede aktivni test.

Peking tada nije izvestio o testu niti o njegovim rezultatima, ali nakon što je objavljen, državni mediji su se rugali Americi rekavši da je to “novi udarac američkom mentalitetu strateške superiornosti nad Kinom”.

U tekstu kineskog državnog medija Global Times, glasnogovornika Pekinga, navodi se da test znači da „postoji ključni novi član u kineskom sistemu nuklearnog odvraćanja“, dodajući da je ovo „novi udarac američkom mentalitetu strateške superiornosti nad Kinom“.

To je samo poslednji potez u globalnoj trci u naoružanju između Rusije, Kine i SAD-a koji se odvija u kontekstu rastućih tenzija između velesila u istočnom Pacifiku. Sve tri zemlje su angažovane na veleprodajnom ažuriranju svoje vojske, uključujući razvoj nove nuklearne tehnologije pomoću koje mogu da napadaju jedna drugu sa velike udaljenosti.

Rusija i Kina su poslednjih godina predstavile nove i moćnije ICBM koje su sposobne da lansiraju više nuklearnih bojevih glava na ciljeve udaljene više hiljada milja, ali nova kineska hipersonična raketa vodi tehnologiju korak dalje. ICBM funkcionišu tako što ispaljuju nuklearne bojeve glave u svemir na zakrivljenoj putanji, pre nego što padnu nazad na zemlju brzinom do 18.000 milja na sat – detonirajući tik iznad predviđenih ciljeva i uništavajući ih.

Pošto putuju na zakrivljenoj putanji, rakete i bojeve glave koje nose lete daleko iznad atmosfere pre nego što se vrate. Trenutna raketna odbrambena tehnologija je dizajnirana da otkrije ta lansiranja, prati bojeve glave dok stignu do vrha tog luka, a zatim pucaju na njih dok padaju – pre nego što pogode svoje mete.

Hipersonična bojeva glava je drugačija. Leti nisko u atmosferi, što otežava njeno praćenje i može se premeštati u letu, što otežava izračunavanje gde će sleteti i stoga ju je teško presresti.

A pošto koristi Zemljinu orbitu da se pokreće, ima potencijalno neograničen domet. To znači da se može ispaliti u bilo kom pravcu – zaslepljujući radarske sisteme koji su trenutno usmereni samo u jednom pravcu, preko Severnog pola, odakle bi došao svaki nuklearni napad na SAD korišćenjem ICBM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.