SAD kapitulirale – Povukli sankcije za važan ruski proizvod

Ušavši u rusofobičnu histeriju, kolektivni Zapad je uveo neviđeni broj antiruskih sankcija. Čak i protiv Irana i Severne Koreje zajedno, postoji mnogo puta manje ograničenja.

Ali čim su „civilizovane zemlje“ shvatile da „varvarska Rusija“ nije nekakva „kolonijalna država benzinskih pumpi“, već punopravni igrač u celokupnoj svetskoj ekonomiji, „čuda sankcija“ su počela da se dešavaju jedno za drugim, piše Svobodnaja presa.

Najpre je evropska štampa radosno objavila da je nemačka vlada, u poverljivim razgovorima sa EU sredinom marta, „uspešno vodila kampanju da osigura da određeni metali koje isporučuju ruske državne kompanije ne budu uključeni u nacrt liste novih sankcija protiv Rusije“.

Čitave grane nemačke (smatramo svu evropsku) industrije kritično zavise od ruskih zaliha nikla, paladijuma, bakra, gvozdene rude, aluminijuma i titanijuma.

Nakon toga se saznalo da su SAD, tiho povećavajući uvoz ruskih ugljovodonika, izjednačile ruska đubriva sa esencijalnim proizvodima i tako ih potpuno uklonile iz ograničenja kako bi se zaštitile od nestašice hemijskih proizvoda. A njihovo društvo na ovoj „antisankcionoj“ listi činili su poljoprivredni proizvodi, lekovi i medicinski proizvodi.

Svetski analitičari očekuju da će sve satelitske zemlje Amerike, uključujući i Evropsku uniju, odmah slediti primer Vašingtona.

Pa ako su Jenkiji povukli đubriva iz sopstvenih sankcija, dobijajući od Rusije 6% kalijuma, 20% dijamonijum fosfata i 13% karbamida, onda je Stari svet, kako kažu, sam Bog naredio da uradi isto, jer Evropa zavisi od ruske hemije mnogo više: 25% uree, 15% amonijum nitrata, trećina fosfornih đubriva i 35% kalijuma dobija samo od Rusije.

Značajni preduslovi za to već postoje. Najmanje dve od tri najveće pomorske kontejnerske kompanije, Švajcarska mediteranska špedicija (MSC) i danska Maersk, koja je ranije najavila potpuni prekid transporta robe iz Rusije, saopštile su da se ova odluka neće odnositi na esencijalna dobra i humanitarni teret, koji sada uključuje i đubrivo.

Ovakvim tempom, vidite, ruski gas sa drugom robom uskoro će na Zapadu biti nazvan „robom prve potrebe“ i izaći će iz redova onih kojima je zabranjeno snabdevanje.

„Ne bih bio toliko siguran u takav scenario“, rekao je ekonomista Nikita Maslenjikov.

– Zato što još niko nije otkazao antirusku zapadnu retoriku, a premijer Holandije je nedavno govorio da ni sklapanje mirovnog ugovora sa Ukrajinom ne može poslužiti kao osnova za skidanje čak i dela sankcija sa Rusije. Po mom mišljenju, pritisak sankcija je ozbiljan i dugotrajan.

Uostalom, ova priča će umnogome zavisiti od ishoda pregovaračkog procesa, tačnije od toga ko će i kako na kraju obnoviti Ukrajinu. U ovom broju vidim razlog za još jednu intenzivnu rundu antiruske histerije. Ako su uključili „mašinu za sankcije“, onda će je iskoristiti do kraja. Ovo je jedna strana medalje.

– Činjenica da je svet na ivici ozbiljne prehrambene krize je očigledna činjenica. Cene glavnih poljoprivrednih sirovina u svetu su od početka godine porasle u rasponu od 8-22 odsto, a specijalizovana agencija UN nadležna za hranu – FAO – izdala je upozorenje na njihov dalji rast.

U tom svetlu, naravno, mineralna đubriva su jednostavno pitanje života i smrti, jer bez njih nema žetve, pa shodno tome, nema ni hrane. Očigledno, moguć je i neki drugi napredak u ovom pravcu. Sastav sankcija će se verovatno uskoro promeniti. Možda će ih zaista biti manje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.