RUSKI VOJNI EKSPERT: Promenili smo pristup – Nateraćemo ih svim sredstvima uključujući i silu da poštuju naše crvene linije

Rusija mora da se odmakne od tolerisanja zapadnih napada kako bi održala svoju bezbednost i suverenitet. O tome je u intervjuu za ruske medije govorio vojni ekspert, rezervni pukovnik Franc Klincevič.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom velike godišnje konferencije za novinare da su motivi Ruske Federacije da brani svoje interese uvek bili jasni. Međutim, zemlje Zapada su do sada ignorisale Moskvu i njenu želju da obezbedi i spoljnu i unutrašnju bezbednost zemlje.

Sada ćemo uraditi ono što smatramo potrebnim posle pet talasa širenja NATO-a prema ruskim granicama. Želimo da osiguramo našu bezbednost“, rekao je predsednik Rusije.

Putin je podsetio i da je Kremlj činio napore da se izgrade normalni odnosi sa EU i SAD, dok su njihovi predstavnici na sve moguće načine pokušavali da destabilizuju situaciju u Rusiji.

Kako je rezervni pukovnik, bivši zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič objasnio u intervjuu, Moskva je dugo bila prinuđena da se bori sa pritiscima država i evropskih sila, koje imaju jedan jedini cilj – eliminisati Rusiju tako da se zemlja raspadne na nekoliko delova, kao što se desilo sa Sovjetskim Savezom.

„Uništili su Sovjetski Savez, danas im je zadatak da se to ponovi sa Rusijom. Na Zapadu to ne kriju. U takvoj primitivnosti njihovih želja, mora se razumeti Putinova teza da nas je nemoguće porobiti spolja, zato hoće da nas unište iznutra“, rekao je Klincevič.

Prema rečima eksperta, Ruska Federacija već duže vreme poziva neprijateljski nastrojene partnere na konstruktivnu saradnju, ali je sada došlo vreme da se taktika promeni na beskompromisni pristup.

Jedan od ovih koraka mogu se smatrati i pregovori Putina i Bajdena, tokom kojih je ruski lider označio crvene linije Rusije.

„Moramo da se odmaknemo od tolerancije koju smo veoma dugo pokazivali i da od nje pređemo na konkretna dela i razgovore. Ovo je, između ostalog, poslednji Bajdenov razgovor sa Putinom, gde smo obeležili naše crvene linije.

Amerikanci izjavljuju da ih naše linije ne zanimaju. Mi smo zainteresovani za njih. I mi ćemo ih naterati da se povinuju, milom ili silom“, rekao je pukovnik.

Još jedan takav samouveren korak bio je predlog Kremlja o nacrtu ugovora o bezbednosti sa Sjedinjenim Državama i NATO-om. Prema Klinceviču, danas vojna i ekonomska moć Rusije omogućava zemlji ne samo da pokaže zabrinutost, već i da izjavi svoju nameru da brani svoju bezbednost svim mogućim sredstvima, podrazumevajući i vojnu silu, koja su za to sasvim dovoljna.

„Naći ćemo priliku da uklonimo prepreke koje nam prete. Postaće jasno da Zapad ne može da ignoriše naše zahteve. Postoji hiljadu načina kako se to može postići: od teške diplomatske i ekonomske konfrontacije do vojne sile i sprečavanja napada koji ugrožavaju bezbednost Rusije“, zaključio je Franc Klincevič.

Leave a Reply

Your email address will not be published.