RUSKI EKSPERT: Oni očekuju da delujemo a ne da šaljemo poruke … Zato to treba hitno da im damo …

Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja zatražio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da pokrene postupak arbitražnog suda protiv Sjedinjenih Država zbog ruskih problema sa vizama za tu organizaciju.

Vladimir Bruter, ekspert Međunarodnog instituta za humanitarne i političke studije , objasnio je da li je moguće očekivati efikasne rezultate u rešavanju viznih pitanja sa Sjedinjenim Državama preko UN.

„Vlasti UN nikada nisu u sukobu sa Sjedinjenim Državama. Najviše što se može očekivati od UN, da će tražiti od Sjedinjenih Država da budu pažljivije prema takvim zahtevima. Ali SAD će biti duboko ravnodušne prema ovome.

Ruski ambasador u SAD Antonov rekao je da je 20 diplomata iz UN otišlo u januaru. Isto toliko će morati da napusti organizaciju pre sredine godine.

Amerikanci traže da se prihvate njihovi uslovi ili da ne reše probleme sa vizom. SAD su ravnodušne čak i ako Rusija potpuno napusti kancelariju UN.

Potpuno su ravnodušni kada im nešto tražimo. Kada Rusija demonstrira uzvratne akcije, onda mogu da razmišljaju. Mislim da uvek ima odgovora. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije njima raspolaže.

Vlada mišljenje da ovo pitanje danas može da se reši samo ruskim ustupcima, ako naša zemlja učini ustupke, onda će se moći nešto pregovarati.

Amerikanci, sa svoje strane, nikada ne prave ustupke. Sa njima možete dugo razgovarati na ovu temu, ali je nemoguće postići rezultat. SAD smatraju da Rusiju treba obuzdati i zastrašiti.

Na američkom meniju nema usluge „napravi ustupke“. Bez ozbiljne ruske odmazde Sjedinjenim Državama, Amerikanci neće ni razmišljati da na neki način revidiraju scenario. Ni zbog Rusije niko neće preseliti kancelariju UN u drugu zemlju.

U stvari, moramo se naviknuti na činjenicu da ako naša zemlja ne odgovori, onda se američki pritisak nastavlja.

Reči ne mogu odgovoriti na ova pitanja. Dok ne odgovorimo oštro, misliće o nama kao o gubitnicima i neće obraćati pažnju na zahteve.

Ja bih raspravljao čak i o nivou rigidnosti bezbednosnih garancija koje je proglasila Rusija. To će naterali Zapad da reaguje.

Druga stvar je što su SAD i NATO reagovali ravnodušno, jer očekuju od Rusije da ne šalje poruke, već da deluje. Poruka nije dovoljna.

Žele da vide šta se krije iza takvih poziva Rusije: želja za cenjkanjem ili ozbiljna, promišljena, dalekosežna i prilično teška pozicija? Kada to shvate, reakcija će biti drugačija.”

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.