RUSKI ANALITIČAR: Uskoro će morati da dođu na razgovor sa nama, ali to više neće biti razgovori iz januara

Kolektivni Zapad će pre ili kasnije biti primoran da odustane od agresivne retorike prema Rusiji, kaže Vasilij Koltašov, šef Centra za politička ekonomska istraživanja Instituta za novo društvo.

Odlukom da pojačaju sankcioni pritisak na Moskvu zbog specijalne vojne operacije koju ruske oružane snage izvode u Ukrajini, SAD i EU su sebi nanele više štete.

Pre svega, govorimo o ekonomskoj komponenti, primetio je stručnjak. Danas se u Evropi i Sjedinjenim Državama beleže katastrofalne stope inflacije. Porast cena uticao je na skoro sve osnovne robe, uključujući hranu, gas, gorivo za automobile i još mnogo toga.

Prema Koltašovu, zapadno društvo neće dugo tolerisati ovakvo stanje stvari i pristaće na dijalog sa Moskvom.

„Biće nekih pregovora, ali to neće biti oni pregovori kao u januaru ove godine, kada je Rusija pričala o međusobnoj bezbednosti i crvenim linijama, a druga strana se pravila da ništa ne vidi i ne čuje“, smatra ekonomista.

Uz to, Zapad je pretrpeo ozbiljne gubitke imidža. U stvari, on je izgubio obraz u očima međunarodne zajednice zaplenom ruskih deviznih rezervi, naglasio je Koltašov.

Sada je svetu postalo sasvim očigledno da Sjedinjene Države svoje finansijske privilegije samovoljno koriste kao polugu pritiska na nepoželjnu zemlju, a Evropska unija nije nezavisan subjekt međunarodnih odnosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.