Ruske službe bezbednosti: Britanska vojska i dalje vodi operacije Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta

Prikriveni britanski oficiri i dalje redovno učestvuju u vođenju ukrajinske vojske na prvim linijama fronta, kao i u koordinaciji akcija različitih rodova vojske koristeći obaveštajne podatke NATO-a, rekli su ruski bezbednosni zvaničnici, pozivajući se na svoje izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

„Od početka naše specijalne operacije, britanski oficiri neprekidno rade u blizini linije fronta, obilaze ukrajinska komandna mesta u najopasnijim pravcima, prilagođavaju dejstva komande Oružanih snaga Ukrajine.

Na primer, u Zaporožju. od kraja aprila do 6. maja, ovi oficiri su se stalno kretali sa jednog komandnog mesta na drugo, nedaleko od linije fronta, od Zagradovke, na lokaciji 60. zasebnog pešadijskog bataljona komandne rezerve Oružanih snaga Ukrajine, do Aleksandrovke. “, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, pored direktne kontrole ukrajinskih trupa, koordinacije dejstava Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine , Britanci „koriste sva sredstva NATO izviđanja i blagovremeno reaguju na njegovo uvođenje“.

Izvor je naglasio da im je to pomoglo da organizuju odbranu u glavnim rejonima, koristeći bataljonske taktičke grupe u posebnim oblastima.

Zaposlenik ruskih snaga bezbednosti je takođe rekao da je jedan od formalnih rezultata rada radne grupe britanskih oficira sastavljanje mapa operativne situacije na ukrajinskom frontu za javnu distribuciju pod „krovom“ američkog instituta za Studiju rata (ISV), sa sedištem u Vašingtonu.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Kako je naglasio Vladimir Putin , njen cilj je da „zaštiti ljude koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Prema podacima Ministarstva odbrane, oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, ništa ne preti civilnom stanovništvu. Do 25. marta su izvršili glavne zadatke prve etape – značajno su smanjili borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobođenje Donbasa.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.