Rusija Zapadu: Ponudite nam garancije ili rizikujte veliku konfrontaciju

Rusija je nedavno upozorila na opasnost od velike konfrontacije sa Zapadom ukoliko Sjedinjene Države i njihovi saveznici ozbiljno ne razmisle o bezbednosnim garancijama za Moskvu, a takođe je podigla izglede za evropsku raketnu krizu.

Komentari zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova na brifingu za novinare u Moskvi usledili su usred rastućih tenzija između Rusije i Zapada oko Ukrajine i gomilanja ruskih trupa u blizini njenih granica.

U video pozivu na najvišem nivou, u cilju smanjenja tenzija, predsednik Vladimir Putin je zatražio od američkog predsednika Džoa Bajdena bezbednosne garancije za Rusiju koje bi zaustavile širenje NATO-a na istok.

Rusija je rekla da čeka da vidi kuda ideja vodi, iako je Rjabkov rekao da bi bilo „naivno“ očekivati da će garancije biti dobijene. Bilateralne veze su na najnižoj tački od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Ako naši protivnici na drugoj strani – pre svega Sjedinjene Države, ali i druge zemlje, njeni saveznici, takozvane zemlje istomišljenika – ako odbiju naše zahteve, neizbežno će uslediti dalje pogoršanje bezbednosne situacije“, rekao je Rjabkov.

„Ne usaglasiti se značilo bi se približiti velikoj konfrontaciji“, rekao je on.

Takođe je pozvao Zapad da ozbiljno razmotri dugogodišnji predlog da se uvede moratorijum na raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi koje su bile zabranjene u okviru raketnog pakta koji je propao pod tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Rjabkov je kritikovao SAD i njihove saveznike u NATO-u zbog proširenja vojnih kapaciteta u istočnoj Evropi.

„Moramo pre nego što bude prekasno da izbegnemo novu raketnu krizu u Evropi. Pojava oružja kratkog i srednjeg dometa na ovim teritorijama je direktan put ka eskalaciji konfrontacije“, rekao je on.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.