Rusija preti Americi?

Amerika ne bi trebalo da “maše bakljama pored bureta baruta”, time što pušta svoje brodove da plove kroz teritorijalne vode kod obale Krima.

To je izjavio poslanik ruske Državne dume iz krimskog regiona Mihail Šeremet.

Ne savetujemo američkim brodovima da idu stopama britanskog razarača i da narušavaju granica naših teritorijalnih voda kod obale Krima, pokušavajući da pruže podršku Ukrajini.

Apsolutno je nebezbedno ponašati se bezobrazno kod naših granica. Ne treba mahati bakljama u blizini bureta baruta”, istakao je ruski poslanik. Prema njegovim rečima, svi pokušaji provokacija “biće sasečeni u korenu”.

“Rusija nije zainteresovana za sukobe. Uvek se zalažemo za dijalog. Vojnim putem se ne rešavaju nikakvi problemi i pitanja. Sve zahteve je najbolje izneti za pregovaračkim stolom, a ne oružanim putem. Koristimo svoje oružje isključivo za zaštitu i odbranu”, objasnio je Šeremet.

Ranije je Šesta operativna flota SAD saopštila da su brodovi ratne mornarice SAD ušli u Crno more i održali zajedničke vežbe sa bugarskom fregatom “Gordi”.

U zajedničkim vežbama je učestvovao raketni razarač “Porter”, opremljen krstarećim raketama “Tomahavk” dometa 1.600 kilometara, i komandni brod Šeste operativne flote SAD “Mount Whitney”.

Prema podacima Nacionalnog centra odbrane Rusije, ruski vojnici su odmah nakon ulaska američkih brodova u Crno more počeli da ih prate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.