Rusija odbacuje optužbe: “Imamo puno pravo”

Vojna aktivnost na Krimu nije ništa veća nego od potrebe da se osigura bezbednost poluostrva i predstavlja faktor stabilnosti u regionu.

To izjavio je zamenik šefa ruske delegacije u Prvom komitetu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Andrej Belousov.

Tim rečima je Belousov odgovorio na optužbe zapadnih predstavnika upućenih Rusiji po pitanju agresije i okupacije prema Ukrajini i Gruziji.

Optužili su nas za prekomernu vojnu aktivnost na Krimu i u Azovskom i Crnom moru. Opet su govorili da vojna aktivnost u tom regionu narušava regionalnu bezbednost, čak narušava evropsku bezbednost, pa čak i globalnu. Mi sve te optužbe odbacujemo, one nisu nimalo utemeljene”, naglasio je Belousov.

Ruski diplomata je naglasio i da Rusija ima puno pravo na vojno prisustvo na Krimu budući daje to teritorija Ruske Federacije.

Belousov se osvrnuo i na dijalog Rusije i Amerike po pitanju strateške stabilnosti rekavši da je nakon susreta dvojice predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajedna u Ženevi on dodatni aktiviran. Takođe je rekao i da pri prethodnom američkom predsedniku Donaldu Trampu to nije bio slučaj.

“Nakon dugoročnog prekida dijaloga o strateškoj stabilnosti on je konačno ponovo pokrenut i to nakon susreta lidera u Ženevi”, dodao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.