Rusija obavestila SAD o nameri da razmesti nuklearno oružje u blizini američkih granica – ODGOVOR SAD OBEĆAVA SVETSKI RAT

Tokom pregovora Rusije i SAD o bezbednosnim pitanjima, postalo je poznato da je ruska strana objavila da namerava da razmesti nuklearno oružje u blizini američkih granica. Verovatno je reč o Kubi i Venecueli, kao što je ranije rečeno.

„Postoje su nagoveštaji, koji nikada nisu javno objavljeni, da bi rusko nuklearno oružje moglo da se premesti na lokacije, možda blizu obale Sjedinjenih Država, što bi smanjilo vreme upozorenja nakon lansiranja na pet minuta, potencijalno izazivajući sukob poput one iz 1962. u “Kubanskoj krizi”.

Ruski zvaničnici su poslednjih dana ponovo nagovestili raspoređivanje novih projektila, a američki zvaničnici su ponovili da ne vide pomak u tom pravcu.

Ali svaki pokušaj postavljanja oružja u blizini američkih gradova stvorio bi uslove slične krizi iz 1962. godine, kada je svet bio najbliži nuklearnom ratu.

Upitan o prirodi onoga što je Putin nazvao mogućim „vojno-tehničkim“ odgovorom, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je u ponedeljak u Ženevi rekao, da se razmatraju nuklearne opcije, izveštava The New York Times.

Prema mišljenju stručnjaka, postavljanje hipersoničnih raketa Cirkon na podvodne nosače kod obala Sjedinjenih Država neće biti moguće uskoro, pošto će se ispitivanja nastaviti do 2023. godine.

Međutim, s obzirom na pojavu ruskog specijalnog aviona na Kubi i Venecueli, koji bi mogao bude ruske vlade, pregovori sa zemljama Latinske Amerike možda su već u toku.

Međutim, ako Rusija rasporedi nuklearno oružje na Kubi i u Venecueli, postoji veoma značajan rizik da bi se američko nuklearno oružje moglo pojaviti u Ukrajini, na Bliskom istoku i drugde, što bi izazvalo veoma ozbiljnu krizu, nezabeleženu do sada u istoriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.