RUSI SU SE ZA ISKLJUČENJE IZ SWIFTA VEĆ SPREMILI: Imamo sve neophodne resurse i instrumente da održimo finansijsku stabilnost

Centralna banka Rusije saopštila je da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbedi neprekidan rad finansijskog sektora.

Ovo je saopšteno povodom najave da će određene ruske banke biti isključene iz globalnog međubankarskog sistema SWIFT.

“Banka Rusije će bankama neprekidno obezbeđivati gotovinsku i bezgotovinsku likvidnost u rubljama. Repo aukcija finog podešavanja će biti sprovedena neograničeno u ponedeljak, i svi zahtevi banaka biće u potpunosti zadovoljeni”, saopštio je ruski monetarni regulator, prenosi Tas s.

Banka Rusije je takođe navela da njen sistem za razmenu finansijskih poruka o transakcijama obezbeđuje prenos finansijskih poruka unutar Rusije u bilo kakvom scenariju.

Iz ruske centralne banke su dodali da su “sva sredstva klijenata na računima sigurna i dostupna u svakom trenutku”.

“Bankarske usluge se pružaju normalno. Bankarske kartice svih banaka na teritoriji Rusije nastavljaju da funkcionišu normalno”, piše u saopštenju Banke Rusije, navodi agencija Tas s.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog međubankarskog sistema obaveštavanja o transakcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.