Rat” za Mladića počeo i u Sarajevu FOTO

Sarajevo — Nepoznata osoba prosula je belu farbu preko ploče Ratku Mladiću, koja se nalazi na ulazu u Istočno Sarajevo, prenosi portal Klix.ba.

Međutim, kako dodaje taj portal, takođe nepoznate osobe su je ubro i očistile. Iz policije je saopšteno da su uzeti snimci videonadzora iz okolnih objekata kako bi se počinioci otkrili.

Reč je o spomen-ploči u čast Ratku Mladiću, osuđenom pred haškim tribunalom za ratne zločine, koja već godinama stoji na liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo. Na tu ploču su mnogi upozoravali i zahtevali njeno uklanjanje, podseća portal Klix.ba, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti. U svjetlu posljednjih događaja u Beogradu, očigledno je i u Sarajevu neko ohrabren da ovu sramnu ploču pospe bijelom farbom.

Inače, protekle sedmice vodi se “rat” aktivista iz Beograda oko murala Ratku Mladiću koji se nalazi u centru grada. Preko murala je preko noći prosuta crna farba, gađan je jajima, a nakon toga su organizovani i protesti aktivista i antifašista.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.