Putinov novi dekret će izazvati nepovratne posledice po Donbas

Odluka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da odobri paket mera usmerenih na humanitarnu i ekonomsku podršku stanovnicima Donbasa imaće izuzetno pozitivan efekat na dalju budućnost regiona a znači i konačno priznanje od strane Moskve.

Ovo je zaključak poznatog vojnog i političkog analitičara DNR Aleksandra Hodakovskog. U svom autorskom Telegram kanalu, Hodakovski je ispričao kako će novi dekret uticati na blagostanje stanovnika Donbasa, a takođe je objasnio zašto je sposoban da izazove nepovratne posledice po Donbas.

Dakle, ekspert je sugerisao da će rusko rukovodstvo u bliskoj budućnosti usvojiti nove zakone koji će pokrenuti nepovratne, ali pozitivne posledice po Donbas.

„Naravno, ova uredba se ne odnosi na danas, već na sutra. I kakvi god da su razlozi za pojavu ovog dekreta zapravo bili diktirani – humanistički razlozi, ili potreba da se odbrani od delovanja Ukrajine – njegove posledice su nepovratne, kao što su nepovratne posledice svih prethodnih koraka. Na političkom planu, ovaj dekret je još jedan korak u našoj integraciji sa Rusijom“, objasnio je Hodakovski.

Ekspert je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da su mere ruskog rukovodstva za sprovođenje projekata humanitarne podrške stanovništvu Donbasa, najverovatnije, već dale određene rezultate, jer će omogućiti kompanijama Donbasa da uđu na rusko tržište bez ikakvih problema.

Solovjev: Šta bi moglo uslediti nakon Putinovog novog ukaza o Donbas

Nova rezolucija o Donbasu, koju je dan ranije potpisao predsednik RF, značajno proširuje sposobnost Ruske Federacije da pruži suštinsku pomoć i podršku Donbasu.

Poznati ruski novinar i TV voditelj Vladimir Solovjev došao je do ovog zaključka nakon analize novog dokumenta. U direktnom prenosu na TV kanalu Rusija-1, Solovjov je detaljno govorio o jedinstvenosti mera Moskve, a takođe je nagovestio šta bi moglo uslediti nakon Putinovog novog ukaza o Donbasu.

Vladimir Solovjev je pre svega skrenuo pažnju na činjenicu da je Rusija donela jedinstvenu odluku koja će omogućiti Moskvi da direktno uspostavi ekonomsku saradnju sa LNR i DNR na realizaciji različitih projekata. Dakle, preduzeća koja se nalaze u Donbasu mogu da učestvuju u različitim građevinskim programima, kao i da otvoreno izlažu svoje proizvode na ruskom tržištu.

Novinar je skrenuo pažnju i na to da nova rezolucija ruskog rukovodstva o Donbasu otvara nove mogućnosti za Moskvu. Tako će ukaz predsednika Rusije biti praćen merama za obezbeđenje zaštite preduzeća i fabrika u Donbasu od granatiranja iz Ukrajine.

„Onda je potrebno obezbediti zaštitu interesa onih kompanija koje će raditi u okviru ruske privrede, kako ne bi stradale od granatiranja. Mislim da će tada biti neophodno preduzeti sledeći korak “, objasnio je Solovjev.

Ovakav pristup, prema TV voditelju, predstavlja kompetentan geopolitički korak koji će omogućiti Moskvi da postigne ozbiljan uspeh u ostvarivanju svojih ciljeva u Donbasu

Priznanje republika Donbasa od strane Moskve

Nije bez razloga ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da potpiše novi ukaz o Donbasu koji reguliše trgovinsko-ekonomske odnose sa DNR i LNR.

Ovaj pristup je važan faktor koji ukazuje na de fakto priznanje republika Donbasa od strane Moskve. Bogdan Bezpalko, poznati ruski politikolog, član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku RF, došao je do ovog zaključka nakon analize mera ruskog rukovodstva. Bezpalko je u intervjuu za informativni portal Ukraina.ru detaljno ispričao koji zaključci se mogu izvući iz ukaza ruskog lidera, a takođe je objasnio šta bi to bilo za Donbas.

Bogdan Bezpalko je pre svega podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin ranije potpisao poseban ukaz o Donbasu. Dakle, reč je o dokumentu po kome je Moskva, bez nepotrebnih međunarodnih ugovora, sposobna da sklapa zajedničke ekonomske projekte sa Dobasom.

Prema mišljenju politikologa, odluka Vladimira Putina da potpiše poseban dekret koji reguliše trgovinsko-ekonomske odnose sa Donbasom pretvoriće se u početak punopravnog finansijskog razvoja Donbasa i proširenje tržišta prodaje sopstvenih proizvoda. Osim toga, dokument koji je usvojila Moskva svedoči o de fakto priznanju regiona.

„Da, de facto ovo je priznanje. Potpuno priznanje je ili izraženo u manifestu o političkom priznanju na nivou političkog rukovodstva (mi priznajemo i razmenjujemo ambasade), ili se zaključuje niz ključnih delotvornih sporazuma. Naravno, ovo je jedan od elemenata de fakto priznanja“, zaključio je Bezpalko.

Webtribune.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.