Putin se sprema za obračun: Blef više nije opcija

Ali evo suštinske razlike između ove tri krize. Divljanje „Omikrona” je prirodni element, čiji budući obim čovek može samo da nagađa.

Proces lavinskog kolapsa vlasti u Kazahstanu takođe je počeo neočekivano za veći deo rukovodstva republike. Ali približavanje “Dana D” odnosa Rusije sa Zapadom nema ni grama iznenađenja. Za sada se sve odvija tačno po rasporedu koji je razvijen u Kremlju.

Postoji engleska fraza – go through the motions. To znači izvođenje svih potrebnih radnji i pokreta, ali bez nade da će dati željeni rezultat. Januarski razgovori između Moskve i Zapada na tri mesta (dijalog Rjabkov-Šerman u Ženevi, dijalog sa NATO-om i dijalog na platformi OEBS-a) upravo se odvijaju po navedenom principu.

To je nešto kao, jesi li pričao? Razgovarali smo. Nije uspelo? Nije uspelo. Predivno! Ništa drugo nismo ni očekivali. Pređimo, dakle, na ono što bi zapravo moglo da funkcioniše – na ozloglašeni Putinov „plan B“.

Ovaj plan međutim još nije sproveden u delo. Usred smo još jednog odlaganja. Ruska diplomatija čeka precizan pisani odgovor Sjedinjenih Država na svoje predloge, gde će sve biti izneto tačku po tačku: šta se prihvata, šta se odbija, a šta može biti predmet dalje rasprave.

Izgleda da je ovo kašnjenje čisto tehničko. Zauzevši stav pre početka pregovora „ili se prihvataju svi naši zahtevi, ili nema daljih pregovora, Moskva je unapred jasno pokazala da ne računa na „dobar dogovor”.

„Naše strpljenje je ponestalo. Veoma smo strpljivi, znate da dugo uprežemo. Sada je vreme da krenemo. Čekamo konkretan odgovor o našim predlozima“, rekao je Sergej Lavrov juče na konferenciji za novinare.

Prevedeno sa diplomatskog jezika: dajte nam svoj papir što pre! Ne možemo da radimo pravu stvar, ako beskrajno presipamo iz praznog u prazno.

Jedini potencijalni ozbiljan partner Rusije u pogledu konfrontacije sa Zapadom je Kina. Najavljujući Putinove razgovore u Pekingu već početkom februara, Lavrov je dao ponudu za veoma ozbiljnu intrigu.

Ali za sada nema znakova da Rusija i Kina sprovode višestruki potez sa Zapadom, delujući u dogovoru.

U izvesnom smislu je dobro što ne vidimo kakve su karte u rukama Putina. Ko je unapred upozoren, naoružan je. Ko je upozorio – razoružao se.

Putin je toliko podigao ulog u igri da blefiranje više nije opcija, piše mk.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published.