PUTIN: Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo, NATO aktivno ide prema našoj teritoriji

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu Rusija tradicionalno obeležava velikom vojnom paradom u Moskvi, ali i 28 drugih ruskih gradova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestita Dan pobede veteranima i građanima države.

Obraćajući se vojnicima, Putin je istakao da se oni bore „za naš narod u Donbasu, za bezbednost naše otadžbine“.

„Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo da održimo mirovne dogovore, ali nisu hteli da nas slušaju. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našoj teritoriji, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobija najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna“, kaže on.

Putin govori o rusofobiji. Izneo je tvrdnju da je nekim američkim veteranima zabranjen dolazak na Dan pobede, iako su, kako je rekao, želeli da dođu.

„Nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema domovini. Američkim veteranima zabranili su dolazak u Moskvu, no želimo da znate ponosimo se vašim podvigom, kao i sa svima onima koji su uništili nacizam. Danas ratujemo za svoju zemlju u Donbasu. Obraćam se svim snagama na Donbasu, ratujete za našu sigurnost, kako ne bi bilo krvi od neonacista. Klanjamo se danas svima koji su poginuli, klanjamo se pred mučenicima Odese, slavimo stanovnike Donbasa i sve koji su poginuli od strane nacista“, rekao je Putin.

Govor je prekinut zbog minute ćutnje.

Putin je poželeo brz oporavak svim ranjenim vojnicima i zahvalio medicinskom osoblju.

„Pogibja svakog našeg vojnika je velika tragedija za nas. Posebnu podršku ćemo pružaćemo deci poginulih i ranjenih vojnika, danas sam potpisao novu uredbu. Želim ozdravljenje svim ranjenima i zahvaljujem svim lkarima što se borite za svaki život. Sada ovde na Crvenom trgu stoje vojnici i borci koji su stigli iz Donbasa.“.

„Ništa onima koji nas žele raskoliti iznutra nije pošlo za rukom. U tome je naša velika nepokolebljiva snaga. Borimo se za blagostanje i sigurnost Domovine. Štitimo nezavisnost Rusije. Oni koji su pobedili nacizam su nam pokazali primer hrabrosti za sve vekove. Slava našoj vojsci, našoj Rusiji! Za pobjedu!“, završio je Putin svoj govor.

Moskovskim Crvenim trgom paradiraće 11.000 vojnika i 33 ešalona, dok će iznad njih leteti 77 borbenih aviona i helikoptera.

Parade će biti održane i u 28 ruskih gradova i na njima učestvovati oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letelica.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij peskov izjavio je da je vazdušni deo parade otkazan zbog vremenskih prilika, navodi RIA Novosti.

Paradom komanduje komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu biće održana u specifičnim okolnostima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, dok zapad sa nestrpljenjem očekuje Putinovo obraćanje.

Za vreme SSSR-a Parada pobede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Defile vojske i naoružanja je uvek na Dan pobede – 9. maja, izuzev 1945. godine, kada je održan 24. juna i 2020. godine, kada je parada zbog pandemije virusa korona sa 9. maja pomerena na 24. jun.

Tadašnji SSSR tokom rata izgubio je 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.