Pukovnik Baranec: 5 ruskih oružja koji će dominirati svetom

Odbrambena sposobnost Rusije u 2021. značajno je porasla zahvaljujući naporima Ministarstva odbrane. Ovo je najnovije rusko oružje, od kojih je vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Baranec, izdvojio oružje „broj jedan”.

Uprkos pandemiji korona virusa, rusko Ministarstvo odbrane nastavilo je da jača odbranu zemlje. U odlazećoj 2021. godini demonstrirano je mnogo perspektivnih domaćih vrsta naoružanja, a neki od najnovijih modela jednostavno se ne mogu zanemariti.

1.”Šah-mat”

U julu, tokom MAKS-2021, u podmoskovskom Žukovskom održana je prezentacija jednoseda lakog taktičkog aviona Checkmate, Šah-mat  ili Su-75. Zatim, sredinom novembra, ovaj jednomotorni borbeni avion pete generacije debitovao je na Dubai Airshow-u 2021.

Novi avion Suhoj nosiće ozbiljan arsenal raketnog naoružanja i malih dronova. U narednih 15 godina planirano je da se proizvede oko 300 jedinica Su-75.

Brojni stručnjaci iz različitih zemalja predviđaju da će u budućnosti ruski Su-75 nadmašiti američki F-35 na svetskom tržištu naoružanja. Analitičari primećuju : Šah-mat neće biti inferioran u odnosu na svog konkurenta iz Sjedinjenih Država po efikasnosti, dok je njegova cena znatno niža

2.” Земледелие”

Daljinski rudarski inženjerski sistem (ISDM) „Poljoprivreda“ postao je još jedna ruska novina. Ovaj kompleks je predstavljen javnosti tokom strateških manevara „Zapad-2021“ u septembru.

Nema stranih analoga ISDM “Poljoprivreda”. Mašina je apsolutno jedinstvena i sposobna je da za kratko vreme pretvori zemljište od 15 hektara u neprekidno minsko polje. Istovremeno, maksimalni domet rudarenja je 15 km.

3.”Cirkon”

Najnovija ruska hipersonična raketa „Cirkon“ nema stranih pandana. Ona je sposobna za brzinu do devet maha (više od deset hiljada kilometara na sat) i ima domet od preko hiljadu kilometara.

2021. Cirkon je pokazao svoju pravu moć. Prvo, hipersonična raketa je uspešno lansirana sa površinskog i potopljenog položaja nuklearne podmornice Severodvinsk u Belom moru.

Kako su primetili vojni stručnjaci, zahvaljujući Cirkonu, ruske podmornice će moći uspešno da unište čak i američke grupe nosača aviona.

Štaviše, u slučaju lansiranja iz potopljene pozicije, sama podmornica neće biti u opasnosti, što novi hipersonični sistem čini gotovo idealnim oružjem.

Takođe 2021. uspešno je izvedeno lansiranje salve projektila Cirkon. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je ove testove velikim događajem u životu zemlje i korakom ka povećanju njene bezbednosne i odbrambene sposobnosti.

4.”Abakan”

Rusija je ove godine predstavila javnosti novi PVO sistem: protivvazdušni raketni sistem 98R6E Abakan nestrateške protivraketne odbrane (SAM NPRO). Kompleks je ove godine prvi put predstavljen u inostranstvu. Premijera je održana na Dubai Airshow-u 2021.

Vojni stručnjaci primećuju da 98R6E „Abakan“ proširuje potencijal bilo koje zemlje na svetu da odbije masivan napad balističkih raketa. Kompleks ostaje efikasan čak i u uslovima intenzivnih elektronskih i raketnih protivmera, kao i u bilo koje doba dana i po bilo kom vremenu. Sistem kreira koncern Almaz-Antej.

5.S-550

Novi ruski protivvazdušni raketni sistem S-550 uspešno je prošao sva državna ispitivanja i u najkraćem roku stupio na borbeno dežurstvo.

Međutim, do sada ima malo informacija o tehničkim karakteristikama ovog sistema. Ali očigledno je da strano vojno osoblje može samo da sanja o takvom oružju.

Poznato je da je S-550 superiorniji u efikasnosti od kompleksa S-500 Prometej, koji je sposoban da presreće čak i hipersonične rakete. Sistem ima ogroman domet paljbe koji prelazi 600 kilometara.

Oružje broj jedan po izboru Baraneca

Iako je svako novo rusko oružje dobro na svoj način i ima značajan uticaj na jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje, najznačajnije dostignuće ruskog Ministarstva odbrane u 2021. godini je razvoj rakete „Cirkon“.

Ovo mišljenje je u intervjuu za PolitRussia izneo vojni posmatrač Komsomolske Pravde, pukovnik u penziji Viktor Baranec .

„Kažite šta god želite, ali ja sam stavio Cirkon na prvo mesto. Ovo je savršeno oružje koje će uskoro naterati Amerikance da promene svoju pomorsku doktrinu.

Neće više morati da grade nosače aviona za desetine milijardi dolara koje će uništiti raketa vredna deset miliona dolara. Oni se već češu po repu, zašto im sada trebaju nosači aviona, kada Rusi imaju takvo naoružanje“, naglasio je pukovnik u penziji.

Pored toga, Ministarstvo odbrane RF je skoro završilo pripreme za početak masovne proizvodnje hipersoničnih „cirkona“. Prema Viktoru Barancu, ovo je veoma važno kada je reč o naprednom naoružanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.