Prvo “nećemo sa Rusima pregovore” – Pa im Rusi sruše sve vojno što postoji – Sad hoće da pregovaraju

Ukrajinski i ruski zvaničnici sastaće se u jednom mestu na beloruskoj granici sa Ukrajinom, saopštio je kabinet predsednika Volodimira Zelenskog.

Pregovori, prvi otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošle nedelje, biće održani bez preduslova i rezultat su telefonskog razgovora između Zelenskog i beloruskog predsednika, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

„Dogovorili smo se da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat“, naveo je Zelenski u saopštenju.

Nije navedeno vreme sastanka, ali je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin rekao da će se razgovori održati u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu.

Ranije danas Rusija je javila da su poslali delegaciju za pregovore sa Ukrajincima u Belorusiju, ali je Zelenski odbio da pregovara u toj zemlji navodeći da ona služi kao pozadinska baza za invaziju ruskih trupa na njegovu zemlju.

Zelenski je tada rekao da je spreman da razgovara sa Rusijom navodeći brojne druge zemlje kao mogućnsot.

Ukrajinski poslanik: Pregovori počinju u narednih nekoliko minuta

Narodni poslanik iz partije “Sluge naroda” Fjodor Venislavski potvrdio je da će se pregovori voditi na neutralnom terenu, između Ukrajine i Belorusije duž reke Pripjat.

“Delegacija je već krenula… Potrebno je vrlo malo vremena da se doputuje ovde. Mislim da će pregovori početi u narednih nekoliko minuta, možda su i počeli”, rekao je Venislavski, prenosi Unian.

Naveo je da će Kijev predstavljati predstavnici kabineta predsednika i Ministarstva spoljnih poslova.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekli su da pregovori još nisu počeli, ali da predstavnici dve strane pristižu na dogovorenu lokaciju, javlja Interfaks, a prenosi Rojters.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija odustala od prethodnih uslova za razgovore, nakon gubitaka na vojnom planu. Kaže i da je stavljanje nuklearnih snaga u stanje pripravnosti, od strane Vladimira Putina, zapravo pritisak na Ukrjainu tokom pregovora, prenosi Rojters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.