PREOKRET U FRANCUSKOJ: Makron gubi tlo pod nogama – Marin Le Pen dobija glasače koji ranije ne bi glasali za nju ni za šta na svetu

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron uoči novih predsedničkih izbora gubi tlo pod nogama u obračunu sa glavnim protivkandidatom.

Do danas je nivo podrške Makronu 53 odsto, a 47 odsto birača spremno je da glasa za njegovu glavnu konkurentkinju, liderku Nacionalnog fronta Marin Le Pen.

Čini se da bi aktuelni šef države trebalo da se oseća samouvereno uoči prvog kruga predsedničkih izbora, ali to nije tako.

Britanski tabloid Gardijan izveštava da trenutni odnos snaga izaziva veliku zabrinutost za tim Emanuela Makrona, jer rejting Le Penove stalno raste.

Najgore za francuskog lidera je što njegov protivkandidat na svoju stranu prevlači one glasače koji pre nekoliko godina ne bi glasali za nju ni za šta.

Razlog za ovakvo stanje leži u nezadovoljstvu običnih Francuza „migracionim gostoprimstvom“ Pariza, pogoršanom ekonomskom situacijom i nedovoljnim nivoom bezbednosti u zemlji.

„LJudi su mislili da je Marin loš političar. Sada shvataju da to nije tako. Drugi političari počinju da usvajaju njene ideje. Sada svi govore kao ona“, podelila je svoja zapažanja sa novinarima Gardijana Elizabet, 68-godišnja stanovnica Marseja.

U taboru Makrona pokušavaju da promene situaciju koja za njih nije sasvim uspešna. Istovremeno, ne oklevaju da koriste ni najprljavije trikove.

Konkretno, pristalice Marin Le Pen označene su kao „rasisti”, „ksenofobi”, „antisemiti” i „antimuslimani”. Ipak, takva politika ne utiče na rezultate socioloških istraživanja. A danas se šanse lidera „Nacionalnog fronta” za pobedu smatraju realnim.

„Ona je opasna. Ona bi mogla da pobedi na ovim predsedničkim izborima“, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Ipak, većina stručnjaka predviđa da će Marin le Pen ipak izgubiti od Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora kao što je bilo na prethodnim izborima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.