Poziv koji se ne odbija

Nakon ostavke makedonskog premijera Zorana Zaeva, na Kosovu i Metohiji počinju da odzvanjaju pozivi Aljbinu Kurtiju da sledi njegov primer.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da sledi primer Zorana Zaeva i da nakon loših izbornih rezultata podnese ostavku. Spahiu ukazuje da je Pokret Samoopredeljenje na nedavnim lokalnim izborima izgubio podršku više od polovine birača, u odnosu na parlamentarne izbore održane početkom ove godine, a kao razlog tome navodi izneverena očekivanja građana.

“Pre osam meseci Samoopredeljenje je imalo 400.000 glasova, sada na lokalnim izborima je dobilo 160.000, to je velika razlika. Glavni razlog za to su neispunjena obećanja. Na primer, Kurti je obećao da će dijaspora glasati u konzulatima i ambasadama, imao je rok osam meseci da uvede taj zakon, to se nije dogodilo. Naravno da je dijaspora potpuno izneverena time. Zatim proširenje puta Priština-Mitrovica koje traje već 14 godina, ali je svake godine barem kilometar građen, ali u toku ovih osam meseci nije se pomerio ni za metar. Kako očekivati da građani Vučitrna ili Mitrovice glasaju za stranku za koju vide da nije sposobna da radi u njihovom interesu”, rekao je Spahiu, dodajući da su izneverena očekivanja građana i po pitanju spoljne politike.

On navodi da je za vreme premijerskog mandata Zaev delovao u interesu svoje zemlje, ali da građani to nisu prepoznali, zbog toga njegovu ostavku ocenjuje kao dostojanstven potez.

“Za jedno društvo je normalno da praviš korake koji su za dobrobit zemlje, a narod ne može da vidi daleko svoje interese kao što može videti njegova elita. Zaev je političar sa dostojanstvom, dao je ostavku sa pozicije premijera i sa pozicije šefa partije. To je jedna pouka za političare u regionu, kako treba da se ponašaju i kako treba da rade za interes svoje zemlje i kako treba da rade ukoliko ih narod ne shvata”, zaključio je Spahiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.