PORUKA IZ SAD KINI: Vaša podrška Rusiji u Ukrajini biće “loš izbor”

Sjedinjene Američke Države su jasno stavile Kini do znanja da je podrška ruskoj operaciji u Ukrajini „loš izbor“, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

„Ne želim da spekulišem niti da ulazim u hipotetičke rasprave. Nadam se da Kina neće podržavati“, rekao je Ostin u intervjuu za „Si-En-En“.

On je precizirao da su SAD jasno stavile do znanja Kini da bi podrška Rusiji „bila loš izbor“.

Ostin je ponovio stav Vašingtona da SAD neće učestvovati u borbenim dejstvima u Ukrajini niti uvoditi zonu zabrane letova iznad ove zemlje.

„Predsednik je jasno stavio do znanja da naša vojska neće biti uvučena u borbu protiv Rusije u Ukrajini“, naveo je šef Pentagona.

On je naglasio da bi uspostavljanje zone zabrane letova značilo direktnu umešanost Sjedinjenih Američkih Država, pošto bi one morale da preduzmu mere protiv prekršilaca.

„To bi značilo da se suprotstavljamo Rusiji, a radi se o dve nuklearne sile. Niko ne želi da vidi umešanost u ovaj sukob“, rekao je Ostin.

On je dodao da će SAD braniti „svaki pedalj“ teritorije zemalja NATO-a.
Prema njegovim rečima, SAD su sposobne da se zaštite od nuklearnih pretnji.

„Mislim da niko ne želi da vidi da se koristi nuklearno oružje. Mislim da ne pomaže preterana retorika o nuklearnom oružju, o njegovom pozicioniranju“, ocenio je on.

Ostin je naglasio da su „SAD sigurne u svoje mogućnosti i sposobnost da se odbrane“.

Ranije je predsednik Amerike Džozef Bajden upozorio kineskog lidera Si Đinpinga na moguće posledice ako se ispostavi da je Peking podržavao operaciju ruske vojske u Ukrajini.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.