Politikolog objasnio kako je Rusija matirala NATO i SAD – Šta god da urade pogrešiće …

Zapad se našao u teškoj poziciji, pošto je od Rusije dobio predlog o garancijama međusobne bezbednosti i neširenja Severnoatlantske alijanse na istok.

Do ovog zaključka je došao politikolog, kolumnista RIA Novosti Petar Akopov, analizirajući situaciju u međunarodnoj areni.

U intervjuu za informativni portal Ukraina.ru, Akopov je detaljno govorio o lukavoj strategiji Moskve, a takođe je objasnio kako je Rusija matirala Zapad  predlažući NATO ugovor.

Petar Akopov je pre svega skrenuo pažnju na to da je ruski predsednik Vladimir Putin, tražeći garancije da Kijev neće ući u NATO, doveo Zapad u tešku poziciju.

Tako će SAD i druge zemlje Severnoatlantske alijanse biti prinuđene da naprave težak izbor vezan za dalju sudbinu Ukrajine.

Prema mišljenju politikologa, Rusija je predlogom NATO-a saterala Zapad u ćošak, pošto će SAD biti prinuđene da prihvate uslove Moskve.

Ako Vašington ipak odbije takve mere koje predlaže rusko rukovodstvo, on će zapravo svojom rukom doneti razočaravajuću presudu za Ukrajinu.

„Ovo je veoma težak trenutak za Zapad. On ne želi da da takvo obećanje, ali ne može ni da odbije, jer je pitanje postavljeno otvoreno.

Zapad će polaziti od toga da ako ne da takvo obećanje, onda će time dati Rusiji „zeleno svetlo“ za bilo kakvu vojnu akciju radi zaštite svoje bezbednosti.

Prema tome, Zapad ima vrlo jednostavan izbor, u koji je sam sebe uterao“, objasnio je politikolog.

Akopov je podsetio da ako Zapad odbije da zaključi bilo kakve sporazume koji odgovaraju Moskvi, onda će Rusija biti prinuđena da primeni sopstvenu bezbednosnu strategiju zasnovanu na sprečavanju ulaska Severnoatlantske alijanse u Ukrajinu što će uključivati vojne i nasilne metode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.